Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da se nastavak pregovora o izbornoj reformi nije desio, jer oni koji u njoj učestvuju, a za sada su to političke partije iz FBiH, nisu na tragu bilo kakvog dogovora, a ne zbog nedavnog zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske.

Upitana da prokomentariše zajedničku izjavu Delegacije EU i Ambasade SAD u BiH o odgađanju pregovora o reformi Izbornog zakona u BiH, Cvijanovićeva je izjavila Srni da što se tiče pregovora unutar FBiH, koliko se zna, nema pomaka, a bilo je i nekih najava bošnjačkih partija da se namjeravaju povući iz tog procesa i sad im treba izgovor.

- To što se u Sarajevu nastoji svaliti krivica na Republiku Srpsku je jeftin trik. U FBiH ni tri godine od prošlih izbora nisu implementirani izborni rezultati. Da Izborni zakon treba mijenjati i spriječiti različite zloupotrebe je jasno i vjerujem da takva aktivnost ima podršku svih partija, ali tu postoji prethodno pitanje koje treba riješiti, a odnosi se na legitimno predstavljanje koje traže hrvatske partije - istakla je Cvijanović.

Prema njenim riječima, pomoć sa strane je dobrodošla, ali suštinski volja domaćih političkih aktera je ključna.

- Naravno, razumijem da međunarodni službenici imaju zabrinutosti i u vezi sa zasjedanjem Narodne skupštine Republike Srpske, ali to nije ključno za nedolazak onih koji se bave isključivo izbornom reformom. I ta pitanja koja se vezuju za zaključke Narodne skupštine Republike Srpske isto tako zavise od političke volje političkih partija. I mi smo zabrinuti za stanje u BiH, nedostatak političkog dijaloga između konstitutivnih naroda, zabrinuti smo zbog očekivanja da vam neko s vana donese rješenje, a pogotovo zbog nastojanja da se neutrališe koncept konstitutivnosti na kojem počiva BiH - naglasila je Cvijanović.