Članovi Predsjedništva u Briselu - Foto: RTRS

Cvijanovićeva je istakla da je ovo bio sastanak ohrabrenja za BiH - da razmišlja da treba da bude dio zajedničke porodice.

- Njegova glavna poruka je da nam je on lično, ali i institucije u okviru EU, na raspolaganju - rekla je Cvijanovićeva i navela da je na sastanku dogovoreno da će biti organizovani periodični sastanci na kojima će Mišel biti obaviješten o daljim kretanjima i rezultatima.

Ona je napomenula da je Mišel pokazao veliko interesovanje za stavove i vezano za EU, ali i ono što se nalazi na dnevnom redu "za učiniti", a na institucijama je.

Cvijanovićeva je ukazala da je pokazan visok stepen razumijevanja obje strane.

- Mišel je poznat kao čovjek koji nastoji da razumije i prilike u BiH i čije strateško poimanje zapadnog Balkana takvo da on i sada kaže, kao i ranije, da ne smatra da je proces zaokruženja EU tu ako zapadni Balkan nije unutra. On je možda i jedan od najvećih zagovornika da zemlje zapadnog Balkana, na realnim osnovama, budu članice Unije - izjavila je Cvijanovićeva novinarima.

Cvijanovićeva je navela da je Mišel rekao da bi volio da vidi napredak BiH na evropskom putu, koji bi onda mogao da bude oslikan u izvještaju o napretku BiH krajem godine.

Ona je rekla da je atmosfera bila pozitivna, ali da je bilo neophodno ukazati na određene i komplikovanosti u okviru BiH, za koje Mišel ima razumijevanja.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je na sastanku bilo riječi o sankcijama Ruskoj Federaciji, Cvijanovićeva je rekla da to nije bila tema.

- Oni su ukazali na to da očekuju usklađivanje sa spoljnopolitičkim ciljevima, prioritetima i stavovima EU, ali nismo insistirali danas na tim stvarima. Mi razmišljamo kako deblokirati proces koji je, očito, blokiran mnogo godina. Sastanak je bio prilika da se ukaže kako možemo pojednostaviti određene stvari - rekla je Cvijanovićeva.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH je ocijenila da je poenta ovih sastanaka da se vidi šta se može uraditi zajedno da bi bio zabilježen pomak, napominjući da je u tome na raspolaganju.

- A, trošenje vremena na neke stvari i imaginacije... mislim da je to bespotrebno. A, ni EU nema vremena za trošenje. Nema ga niko danas - zaključila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva, zajedno sa druga dva člana Predsjedništva Denisom Bećirovićem i Željkom Komšićem, sastaće se i sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozepom Boreljom.