Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da rukovodstvo Srpske ne može udovoljavati političkom Sarajevu i mijenjati ustav na neustavan način, odricati se svojih ustavnih prava i nadležnosti samo zato što neko želi unitarnu, centralizovanu državu.

Cvijanović je istakla da postoji veliko nerazumijevanje u okviru BiH, koje je rezultat različitih nastojanja od predstavnika međunarodnog faktora, ali i političkog Sarajeva, da se BiH centralizuje, a da se nadležnosti sa Republike Srpske prenesu na nivo BiH.

- Mnogo je borbe i truda naših institucija uloženo tokom ovih godina da neke stvari u tom pogledu izbalansiramo - rekla je Cvijanović za RTV Gradiška.

Ona je dodala da se i strani faktor nalazi na istoj liniji i da bez stvarnog razumijevanja stvari i ulaganja napora da se stvari dovedu u red, tvrde da će država biti bolja i funkcionalnija kada se sve prenese u Sarajevo.

- Imamo brojne primjere da su stvari prenesene u Sarajevo, ali da time nismo nikakav bolji rezultat dobili, nego čak i gori - napomenula je Cvijanović.

Govoreći o sankcijama koje je Velika Britanija uvela njoj i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, Cvijanović je navela da tome ne pridaje pažnju jer zna da iza toga stoji politička ostrašćenost.

- Međutim, ovde možemo govoriti i o nečemu što su dubinski problemi BiH, kao što je protektorat, a koji je velika sramota za sve nas ovdje, ali i međunarodni faktor, jer to znači da oni imaju ili loše namjere prema Republici Srpskoj ili ne znaju šta će sa nama - rekla je Cvijanović.

Ona smatra da je namjera međunarodnog faktora da u BiH održi krizu, te neku vrstu zaleđenog konflikta i nerazumijevanja, tenzije, kako bi stvorili razlog da ostanu na ovim prostorima i zarađuju velike plate.

- Pričaju o tome kako će biti rat kojeg nema, kako se Republika Srpska odvaja, a što se ne dešava... more je tu laži, kako bi opravdali svoje bitisanje ovdje - rekla je Cvijanović.

Ona je napomenula i da se Republika Srpska i BiH i na globalnom planu pokušavaju ugurati u košnicu kojoj ne pripadaju, te da se se pokušavaju pronaći paralele između ovoga što se dešava u BiH sa onim što se dešava u Ukrajini.

- Ali, to apsolutno nikakve veze nema. Kada je riječ o Republici Srpskoj, jer o drugom dijelu BiH ne mogu da pričam, znam da smo mi ljudi mira - rekla je Cvijanović.

Prema njenim riječima, Republici Srpskoj je u interesu da ima mir i stabilnost i da ima normalan suživot sa svim svojim komšijama, bez obzira ko su oni.

- Ne pada nam na pamet da vodimo ratove, ni da učestvujemo u nečemu takvom kada je u pitanju BiH, ali nažalost imamo veliko političko nerazumijevanje na relaciji dva entiteta, ali i u kontekstu odbrane ustava - rekla je Cvijanović.