Željka Cvijanović (foto: instagram.com / zeljka.cvijanovic) -
U Banjaluci je održan sastanak predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alenom Šeranićem i direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja Dejanom Kusturićem o novim mjerama pronatalitetne politike.

- Tokom današnjeg sastanka sa ministrom Alenom Šeranićem i direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja Dejanom Kusturićem finalizovali smo ovu sjajnu ideju i usaglasalili proceduralne korake za njenu realizaciju - izjavila je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Istakla je da je ovo još jedna mjera u nizu pronatalitetnih mjera u Srpskoj.

- Ovom mjerom želimo postići da budući roditelji budu spokojni i da svoje potomstvo dočekuju na miran način -istakla je Cvijanović.

Cvijanović je predložila je da Vlada Srpske u okviru postojećih programa novih mjera pronatalitetne politike uvrsti i mjeru koja se odnosi na besplatne prenatalne testove za sve trudnice u Republici Srpskoj.

Navela je da će ova mjera biti realizovana za one koji žele da prođu kroz takvu vrstu testiranja i da će to biti omogućeno u sklopu zdravstvenog sistema Srpska.

- Ova mjera podrazumijeva rasterećenje budžeta jer neće roditelji sami morati razmišljati na koji način obezbijediti sredstva za besplatne prenatalne testove - rekla je Cvijanović.

Cvijanović je istakla da je njena inicijativa potekla iz ranijih razgovora sa predstavnicima udruženja koje vode brigu o porodici, pronatalitetnim mjerama i politikama.

- Kao rezultat tih konsultacija izašla sam sa tim prijedlogom i našila na odobravanje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, premijera Radovana Viškovića, resornog ministra i direktora Fonda zdravstvenog osiguranja - rekla je Cvijanović.

Predsjednica Srpske je podsjetila da ovo nije jedina mjera koju je ona predložila u oblasti pronatalitetne politike, navodeći da su u pitanju tri pokušaja besplatne vantjelesne oplodnje, a rezultat toga je više od 1.600 rođenih beba u Srpskoj, i to zahvaljajući podršci Vlade.