Minutom ćutanja i polaganjem cvijeća na Spomeniku braniocima Trebinja danas je odata počast svim mladim borcima Vojske Republike Srpske koji su dali živote u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.


Sjećanje na „Spomenka Gostića, Aleksandra Maslešu, Igora Kisića, Radomira Ćurtovića, Jova Bašića i druge mlade heroje, godina malih al’ srca divovskih“, koji su svoje živote ugradili u temelje i budućnost Republike Srpske, organizovalo je Udruženje djece poginulih boraca „Nasljeđe“, na 25. godišnjicu od pogibije najmlađeg odlikovanog borca VRS Spomenka Gostića.
Predsjednik udruženja „Nasljeđe“ Saša Pešikan kazao je u obraćanju prisutnima da ovo udruženje, stalnim pozivima na sjećenje, neće dozvoliti da se zaboravi žrtva, borba i ime mladih heroja Odbrambeno-otadžbinskog rata, kako ih je, tvrdi on, društvo za koje su se borili već zaboravilo – neudostojivši ih „ni imena ulice ili trga, škole i ustanove, niti slova u knjigama, a u mnogim mjestima ni spomenika“.
Svima koji se staraju o aktuelnom trenutku i budućnosti Republike Srpske obratio se riječima generala Ratka Mladića, iz pisma koje im je, kako je rekao, iz Haga stiglo prije nekoliko dana, a u kojem nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske izražava uvjerenje da uprkos teškim vremenima „vlasti na svim nivoima pomažu porodicama poginulih boraca, da su saborci i njihove porodice dostojno zbrinuti, da imaju svoj krov nad glavom, pristojno zaposlenje i da se mogu dobro školovati, raditi i proizvoditi“.
„To treba da bude vodilja svakom političaru u Republici Srpskoj – je li i koliko od ovoga uradio, prije negoli spomene borce, Odbrambeno-otadžbinski rat i Republiku Srpsku. Tako se trebalo i treba odužiti svakom borcu, živom ili mrtvom, i njihovim porodicama. Treba se odužiti herojima – nazivanjem ulica, trgova, škola i ustanova njihovim imenom, pominjanjem u udžbenicima, a to je najmanje što mogu i moraju da urade“, poručio je Pešikan dodajući da nam, uprkos izmijenjenim okolnostima i drugačijim izazovima, i danas trebaju riječi ohrabrenja Spomenka Gostića: „Da se držimo hrabro, da ne bježimo od linije, da se borimo kako treba!“
Radio Trebinje