Komunalno preduzeće Trebinje odlučilo je da podrži domaće uzgajivače cvijeća, od kojih je prvi put otkupilo veće količine za jesenju sadnju, koja je počela danas u gradu.Ovo je prvi put da nadležni iz "Komunalnog" iniciraju ovakvu saradnju da bi pomogli domaću proizvodnju i proizvođačima izašli u susret da lakše plasiraju svoje proizvode.
Direktor ovog komunalnog preduzeća Nedjeljko Lambeta rekao je da više neće biti potrebe da se cvijeće i ukrasno bilje nabavlja iz drugih gradova BiH, kao što je do sada bio slučaj, kao i da će narednih godina saradnjom biti obuhvaćeno još više proizvođača.
Za jesenju sadnju trebinjsko komunalno preduzeće kupilo je od domaćih proizvođača oko 10.000 cvjetova, ukupne vrijednosti oko 12.000 KM.
Cvijeće je, osim od nekoliko porodica, kupljeno i od Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama "Sunce nam je zajedničko".
Lambeta je istakao da su godišnje potrebe za područje grada od 30.000 do 40.000 cvjetova, te da trebinjski uzgajivači mogu podmiriti i veće potrebe jer imaju kapacitet i znanje u ovom poslu.
U sadnji cvijeća učestvuju i učenici Centra srednjih škola koji pohađaju hortikulturu i agroturizam.
Porodice od kojih je trebinjsko komunalno preduzeće otkupilo cvijeće ističu da im je ovo velika sigurnost jer imaju unaprijed dogovoren plasman cvijeća.
Oni su zahvalili direktoru ovo preduzeća što je imao sluha i na ovaj način im omogućio da imaju sigurnije prihode, jer mnogima od njih ovo je jedini izvor zarade.

Dragana Prtilo iz Gomiljana kaže da je dugogodišnji proizvođač povrća i da je posljednjih nekoliko godina počela da se bavi i uzgojem cvijeća.
"Velika je stvar kada nešto proizvedete i znate da ćete to i prodati. Ništa nije teško proizvesti i uložiti, samo je problem plasman", kaže Prtilova, ističući da im je ovo podstrek da prošire proizvodnju.
Ona ističe da mnogo znači i to što su već dogovorili količine i za proljećnu sadnju.
SRNA