Snimanje „Dare iz Jasenoca“, reditelja Predraga Gage Antonijevića, prvog dugometražnog igranog filma o zločinima u tom ustaškom logoru, trebalo bi da bude završeno krajem godine, a premijera je planirana za maj, kada će biti obilježeno 75 godina od oslobođenja Jasenovca.dara-jasenovac.jpg

Prva trećina snimanja produkciono najzahtjevnijeg dijela prvog igranog filma o stradanju srpske djece u Jasenovcu je završena – gotove su scene iz logora nastale u napuštenoj ciglani u selu Kolut kod Sombora, gdje su izgrađeni dodatni objekti i 500 metara pruge i na kojima je angažovano 270 statista.Slijedi drugi dio priče rađene po scenariju Nataše Drakulić, koji se odvija u logoru Stara Gradiška.

„Tu istorijski nema ko šta da zamjeri niti će moći šta da zamjeri zato što jednostavno to je sve bilo. Ovo je film koji mora da pronađe neku esetetiku smrti i ubijanja što nije lako zato što to je sve mučno kroz šta se prolazi. Sa istorijske tačke gledišta nama je savjest apsolutno mirna“, navodi reditelj Predrag Gaga Antonijević.

Film Dara iz Jasenovca je projekat koji od početka do kraja finansira država.

„To će biti prvi igrani film o Jasenovcu. Zato je bitno da se ovome priča i zato je bitno ono što će uslediti, a to je da ovaj film ne bude lokalni projekat odnosno da ovaj film doživi holiuvdsku premijeru i svjetski život zato što je istina o Jasenovcu na filmski način prvi put izlazi na vidjelo i vrlo je bitno da nakon toga je vidi i svijet“, ističe Jelena Trivan, predsjednica upravnog odbora Filmskog centra Srbije.

Podršku u međunarodnoj distribuciji obećao je Den Tana, producent mnogih holivudskih filmova.

„Važno je da je film iskren i ako imamo dobar film nema problema za distribuciju i za gledanje. Tema je veoma teška. Spilberg je uspio to da uradi, ja navijam da je Gaga 'srpski Spilberg'“, kaže Den Tana.

Stručni savetnik ove, po žanru akcione drame Majkl Barenbaum, kaže da priča o Jasenovcu nažalost nije dovoljno poznata na Zapadu.

„Film ima kapacitet da ispriča autentičnu priču i ljudi će moći da se identifikuju sa sudbinom djevojčice koja pokazuje hrabrost, heroizam i snagu da preživi. Nadamo se da će ovaj film sa moćnim scenarijom omogućiti da se priča o Jasenovcu čuje i da će zainteresovati javnost da sazna šta se dešavalo prije 75 godina“, smatra Majkl Barenbaum, direktor Instituta "Sigi Ziering".

Oživljavanju epske priče koja se osim u Srbiji snima i u Hrvatskoj, doprinosi velika glumačka ekipa u kojoj najveći teret nosi 12-godišnja devojčica iz Potkozarja Biljana Čekić.