Iako je zidove kotorske Gimnazije krasila još od 1984. godine, slika Svetog Save navodno će morati da bude uklonjena.

Kako je saopšteno “Vijestima” iz Uprave za inspekcijske poslove, Prosvjetna inspekcija nedavno je, po prijavi roditelja, kontrolisala kotorsku Gimnaziju i zatražila od uprave škole da u roku od tri dana ukloni sliku Svetog Save iz kabineta, pozivajući se na član 5 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, kojim je precizirano da je “obrazovanje i vaspitanje svjetovnog karaktera”.

Prethodno je jedan podgorički medij objavio da je roditelj poslao sliku sa roditeljskog sastanka u toj školi, na kojoj se vidi da je na zid iznad školske table pored grba Crne Gore okačena i slika Svetog Save.

Iz uprave škole napominju i da se niko od roditelja nije obratio nastavnom osoblju ili menadžmentu “niti pismeno niti usmeno”.

Kako saznaje portal IN4S iz izvora bliskog Upravi Gimnazije, slika sv. Save nije niti će biti ukloljena bez obzira na stav Inspekcije.

Međutim, s obzirom na nalog inspekcije da se ukloni slika narodnog učitelja i prosvetitelja postavlja se logično pitanje: Da li i Njegoša planiraju da uklone, jer su škole ”svjetovnog karaktera”?

Njegoš je najveći srpski pjesnik a pored toga bio je i crnogorski mitropolit i Vladika. Vodeći se primjerom iz Kotora – trebalo bi i njega ukloniti!?