Predsjedništvo BiH -
BiH je trenutno možda i jedina zemlja na svijetu koja još nema zvaničan stav o dešavanjima u Ukrajini.

Iako je srpski član Predsjedništva, na prošloj sjednici, tražio da se zauzme zvaničan stav o ovom pitanju, druga dva člana su to odbila.

Uprkos tome, Željko Komšić je poslao instrukcije DKP-u, u kojima je naložio da slijede praksu zapadnih zemalja. Dodatni apsurd je što je tu njegovu odluku ambasadorima proslijedio pomoćnik za bilateralne odnose u Ministarstvu spoljnih poslova BiH, Ljubo Grković, kadar Srpske demokratske stranke. Postavlja se pitanje da li je ova stranka time i zvanično podržala Komšićeve neustavne instrukcije?

Komšićeve instrukcije diplomatsko-konzularnoj mreži predstavljaju još jedan pokušaj prevare i njegov privatan stav, jer zvanična odluka o tome nije donesena, kaže srpski član Predsjedništva, Milorad Dodik.

- Jedino što bi ovdje trebalo da kažemo je ono što smo već rekli - poštujemo teritorijalni integritet UKR, ali nismo spremni da uvodimo sankcije i da od Rusa, gdje god se nalaze, pravimo metu progona, kao što to rade neki u zapadnim zemljama - rekao je Dodik.

Komšić je na najgrublji način prekršio poslovnik o radu Predsjedništva, Ustav i Dejtonski sporazum, kažu u Dodikovom kabinetu. Dodaju da se ovakav potez može smatrati i pokušajem državnog udara.

- Kada uzmemo da su mu u tome asistirali kadrovi Bakira Izetbegovića i kadrovi opozicije i Mirka Šarovića, onda nam je jasno na koji način ta jedna zavjera protiv Ustava, Dejtonskog sporazuma, Republike Srpske i srpskog i hrvatskog naroda funkcioniše - smatra Radovan Kovačević savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH.

A jedan od tih koji je, prema Kovačevićevim riječima, asistirao Željku Komšiću je Ljubo Grković, kojeg je ministarka spoljnih poslova BiH, Bisera Turković, u decembru imenovala za svog pomoćnika za bilateralne odnose. Upravo on je potpisao i proslijedio Komšićeve instrukcije doplomatsko-konzularnoj mreži. Međutim, srpski ambasadori kažu da ih to ne obavezuje u daljem postupanju.

- Kao što je Grković saučesnik ove podvale, tako bi svako od nas bio saučesnik ako bi primjenio ovu instrukciju, koja je bez ustavnog i pravnog utemeljenja - smatra Aleksandar Vranješ ambasador BiH u Hrvatskoj.

Ovo nije prvi put da kadrovi SDS i PDP-a nanose štetu interesima Srpske, kažu predstavnici SNSD-a u zajedničkim institucijama. Jedna od stvari na koju se Komšić pozvao u ovim instrukcijama je Strategija spoljne politike, koju je, u prošlom sazivu Savjeta ministara napisao tadašnji ministar spoljnih poslova Igor Crnadak, a usvojio bivši srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić.

- Jasno je zašto su SDS i PDP bili i ostali poželjan partner političkog Sarajeva. Očito ljudi izvršavaju sve što im se kaže, jer tako se plaća cijena njihovog nelegitimiteta u sarajevskim foteljama - istakla je Snježana Novaković Bursać šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Stav SDS o Grkovićevom postupku nismo dobili u toku dana, pa je ostalo nejasno da li je slanje Komšićevih instrukcija i njihov zvaničan stav i da li sa ovim pokušavaju da izbace SNSD iz procesa odlučivanja. Osim na pomenutu strategiju, Komšić se pozvao i na povelju Ujedinjenih nacija i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, sa kojima je, kaže, BiH obavezna da usklađuje svoju spoljnu politiku, čak i bez formalne odluke Predsjedništva. Za srpske predstavnike takvi stavovi su apsurdni.

- Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kaže da bi trebalo da se usaglašava spoljna politika, nije rečeno da mora. Prema tome, svaka nova situacija traži novo usaglašavanje - dodao je Dodik.

Vranješ je istakao da Predsjedništvo donosi odluke u skladu sa kontekstom.

- Ajmo onda da isključimo Predsjedništvo. Potpišemo Povelju UN i onda nema potrebe da imamo Predsjedništvo niti bilo kakvu spoljnu politiku - istakao je Vranješ.

A Komšić je, slanjem ovih instrukcija DKP mreži, još jednom pokušao da isključi Srpsku iz bilo kakvog kreiranja spoljne politike, kaže Vranješ. Zanimljivo je, kaže, i da se o ovakvom, neustavnom potezu, niko iz međunarodne zajednice nije oglasio.