Provjerili smo: Da li je Vlada Srpske odustala od gradnje aerodroma u Trebinju

BANjALUKA - Vlada Srpske nije odustala od gradnje aerodroma u Trebinju, zemljište na kojem će biti izgrađen je deminirano, a u toku je izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu.

Poručeno je to iz Ministarstva saobraćaja i veza RS u odgovoru na poslaničko pitanje Đorđa Vučinića iz Liste za pravdu i red koji je tražio odgovore kada će konačno početi gradnja trebinjskog aerodroma.

Iz resornog ministra su prvo podsjetili da je još u septembru 2021. godine odlukom Vlade pravo i odgovornost za izgradnju i upravljanje aerodromom u Trebinju preneseno na privredno društvo “Aerodrom Trebinje”, čiji je osnivač preduzeće “Aerodromi Srbije” iz Niša.

- Netačni su navodi da se, nakon najave ovog projekta, nije odmaklo dalje od mrtve tačke. Naprotiv, mnogo je urađeno, a između ostalog izrađena je sva neophodna planska dokumentacija, usvojen Zoning plan područja posebne namjene “Aerodrom Trebinje”, ali i izdati lokacijski uslovi za izgradnju - poručili su iz Ministarstva saobraćaja.

Naglasili su da su završeni i istražnogeološki radovi na terenu u Taleži, a zatim i laboratorijska ispitivanja zemljišta i odgovarajući elaborati neophodni za izradu glavnog projekta za građevinsku dozvolu i studijske dokumentacije.

- Izrađena je i odobrena aeronautička studija kojom je verifikovana odabrana lokacija aerodroma i potvrđeno da se sa nje može obavljati komercijalni avio-prevoz na način kojim se ne remeti postojeća organizacija domaćeg vazdušnog prostora, niti vazdušnog prostora u susjedstvu - navode u resoru kojim upravlja Nedeljko Čubrilović.

Naglašavaju i da su identifikovani nedostaci u postojećem Zakonu o Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH, koji onemogućavaju uspostavljanje saobraćaja na bilo kojem novom aerodromu u državi pa i budućem aerodromu u Trebinju. Zbog toga su, navode, pripremljene i izmjene toga zakona.

Kada je ekološka dokumentacija u pitanju urađena je strateška i prethodna procjena uticaja na životnu sredinu, za šta je bilo potrebno sprovesti pored domaće i međunarodnu proceduru u skladu sa Konvencijom iz Kijeva (2003) i Espo konvencijom.

- Prekogranična procedura sa Crnom Gorom i Hrvatskom se sprovodi i u vezi sa studijom uticaja na životnu sredinu koja je takođe izrađena za projekat izgradnje i rada “Aerodroma Trebinje”, a javni uvid je u toku - stoji u odgovoru Čubrilovićevog resora.

Navode i da su sa područja na kome će se nalaziti aerodrom i teren u njegovoj okolini uklonjena sva zaostala minsko-eksplozivna sredstva, nakon čega su izdate i odgovarajuće potvrde i uvjerenja bez kojih se bilo kakvi radovi ne bi ni mogli obavljati.

- U postupku je izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu “Aerodroma Trebinje”. Taj posao biće završen u narednih nekoliko mjeseci - stoji u odgovoru Ministarstva saobraćaja.

Naglašavaju i da su na samom početku rada na realizaciji projekta izgradnje aerodroma u Trebinju bili zadati ambicioznim rokovi izgradnje i otvaranja aerodroma za civilni saobraćaj.

- Republika Srbija kao investitor i Srpska, kao partner na ovom projektu, su od samog početka bili opredijeljeni da u potpunosti poštuju sve zakonske procedure, što znači da radovi na izgradnji aerodroma ne mogu početi prije izdavanja građevinske dozvole koja se očekuje u ovoj godini. Projekat izgradnje aerodroma značajan je ne samo za razvoj istočne Hercegovine i Srpske već i za čitav region - zaključili su u Ministarstvu saobraćaja.

Novac

Prema dogovorima koji su postigli predstavnici Srpske i Srbije, institucije Republike Srpske će obezbijediti pristupnu infrastrukturu, odnosno novu saobraćajnicu između magistralnog puta za Dubrovnik i lokacije aerodroma u Taleži, te infrastrukturu za elektroenergetsko snabdijevanje aerodromskog kompleksa, ali i sve neophodne poslove za priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

- Ukupan iznos novca koji će Srpska uložiti znaće se nakon što nadležna preduzeća i institucije završe projektno-tehničku dokumentaciju - poručili su iz Ministarstva saobraćaja.