Batinic borjan.webp

Voda rijeke Trebišnjice, čak i nizvodno od prečistača, hemijski i bakteriološki je ispravna, a za sve javno izrečene optužbe za koje ne postoje validni dokazi u vidu službene dokumentacije bi neko mogao da odgovara.

Ovo je poručeno iz Javnog preduzeća za komunalnu hidrotehniku "Vodovod" Trebinje, nakon niza optužbi koje pojedini opozicioni odbornici lokalnog parlamenta ovog grada javno iznose, a što je i na posljednjem zasjedanju izazvalo burne reakcije.
Direktor trebinjskog Vodovoda Miodrag Batinić ne tvrdi da je stanje idealno, ali dodaje da je u funkciju stavljena i presa mulja i nečistoća koje se kasnije odvoze na za to predviđeno mjesto Gradske deponije, ali je bitnije da voda koja se prečisti nije zagađena.

"Ključ je da je prečišćena linija vode dobra, što pokazuju naši interni parametri, kao i parametri Instituta iz Banjaluke, što možemo dokazati organizovanjem dana otvorenih vrata, a u šta su se uvjerili i brojni strani eksperti iz Srbije, Mađarske, Slovenije, iako je proces prečišćavanja vrlo složen i urađen po propisu, gdje mi takozvani „stabilizovani mulj“ odvozimo po propisanim parametrima. Nama zaista dvije godine nije radila presa koja isušuje mulj, pa je on odvožen u tečnom stanju, ali organski stabilizovan i bez ikakve je štete, kao i linija vode koja ide nizvodno, za šta sam spreman pred svim sudovima svijeta odgovarati, ali i oni koji tvrde drugačije trebaju imati adekvatnu dokumentaciju i takođe odgovarati“, tvrdi Batinić.

Njegov prethodnik na mjestu direktora Vodovoda Spasoje Radović tvrdi takođe da se sve radilo po propisima i da je, i pored činjenice da su u pitanju skupe ekspertize, u ovom preduzeću to uvijek uredno radili i da, budući da je trenutno na mjestu načelnika gradskog Odjeljenja za komunalno inskpekcijske poslove, i dalje sve tako.

"Predlažem da zajedno sa odbornicima koji tvrde suprotno odemo zajedno i nizvodno na rijeku Trebišnjicu i na mjesto odlaganja mulja, uzmemo zajednički uzorke, pa da se utvrdi ko govori istinu i da li Trebinju zaista prijeti ekološka katastrofa", kategoričan je Radović.

Opozicioni odbornik Saša Borjan, međutim, tvrdi drugačije i smatra da njegova kritika nije upućena samo aktuelnom odgovornom licu, već i svim njegovim prethodnicima koji su, kako kaže, išli lakšom linijom da samo prosipaju neprečišćene nečistoće, za šta je, kako kaže, u određenim dijelovima radio analize.

"Nalazi analiza su pokazali da se radi o sadržajima fekalija i ešerihije koli. Naravno, te analize treba da rade nadležne laboratorije i ja sam to provjerio na licu mjesta i imam saznanja kojim potkrepljujem moje tvrdnje", kaže Borjan, uz tvrdnje da se, osim prese, u prečistaču ne realizuju ispravno svi procesi, ali nije želio da kaže u kojoj su laboratoriji urađene analize.

On je negodovao i zbog toga što se na "Nešković pumpi", umjesto pitke, koristi tehnička voda, na šta su i Batinić i Radović reagovali konstatacijama da su tu činjenicu utvrdili upravo nadležni iz „Vodovoda“, a da su inspekcije naložile sve potrebne radnje, jer je, kako su objasnili, neko to namjerno uradio na brojilu za utrošak pijaće vode, premostivši na tehničku, kako bi dolazili manji računi za potrošnju.