registracija-auto.jpg

Poskupljenje registrovanja automobila u FBiH došlo je u septembru 2023. godine, što je naljutilo mnoge građane.

Ipak, čini se da vozače čeka novo neugodno iznenađenje.

Prema pisanju portala "Hercergovina.info", Federalno ministarstvo saobraćaja i komunikacija prikuplja mišljenja kantonalnih vlada, Saveza opština i gradova i Udruženja poslodavaca s ciljem povećanja naknade za službu 'pomoć-informacije'.

Trenutno, po zakonu koji je na snazi, građani za ovu službu plaćaju 3 KM za motocikle, 8 KM za privatne automobile i autobuse, te 8 KM za teretna motorna vozila.

Prema prijedlogu, koji je poslat iz Federalnog ministarstva saobraćaja i komunikacija, taksa bi porasla na 5 KM za motore, 8 KM za autobuse i teretna motorna vozila, te čak 15 KM za privatne automobile.

Naravno, ove cifre nisu ogromne kao takve, ali u kombinaciji s porastom iz septembra, sigurno je da vozači u FBiH ne bi bili zadovoljni s ovim razvojem događaja.

Kako bi situaciju razjasnili, portal "Radiosarajevo.ba" je kontaktirao Federalno ministarstvo saobraćaja i komunikacija, odakle je potvrđeno da se prikupljaju sve neophodne informacije, iz čega se zaključuje da je to moguće.

"Prije svega želimo Vas informirati da strukturu ukupnih troškova prilikom registriranja motornih i priključnih vozila čini: cestarina, naknada za SPI, polisa osiguranja, naknada za zaštitu okoliša, naknada za vode, tehnički pregled, stiker naljepnica i porez na imovinu, te da naknada za SPI čini svega cca do pet posto (nije isto za sva vozila) u ukupnoj strukturi tih troškova", naveli su i dodali:

"Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je putem JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo zaprimilo inicijativu-prijedlog BIHAMK-a i AMSuBiH za povećanje visine naknade za pružanje usluge 'Pomoć-informacije' i na koji je JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo izrazilo pozitivno mišljenje".

Poručili su da je inicijativa dostavljena svim "zainteresovanim stranama", ali da to ne mora da znači da će biti uvažena.

"Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je predmetnu inicijativu-prijedlog BIHAMK-a i AMSuBiH dostavljenu putem JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo dostavio svim zainteresovanim stranama, u svrhu vršenja dvosmjernih konsultacija, na koje se odnosi Odluka Vlade FBiH o visini naknade za službu 'Pomoć informacije', kako bi prethodno ishodovalo stav i mišljenje od svim zainteresovanih strana, a to ne mora značiti da će predložena inicijativa biti uvažena", kažu i zaključuju:

"Kada Federalno ministarstvo prometa i komunikacija zaprimi sve potrebne stavove i mišljenja, tada će se nakon provedene analize istih, a koja mora biti utemeljena na svim realnim činjenicama, zavisiti hoće li se uvažiti ili neće predmetna inicijativa-prijedlog BIHAMK-a i AMSuBiH za povećanjem visine naknade za pružanje usluge 'Pomoć informacije', odnosno od ishoda predmetne analize zavisće hoce li Federalno ministarstvo prometa i komunikacija kao predlagač Odluke pokrenuti proceduru pripremanja prijedloga Odluke o visini naknade za službu 'Pomoć-informacije' prema Vladi FBiH."