Namirnice - Foto: RTRS
 

Zbog ovog propusta direktor Agrarnog fonda Bijeljina podnio je krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Ljubiše Petrovića. I poljoprivrednici ga smatraju odgovornim zato što nisu obeštećeni.

Branko Lazić iz Gornjeg Magnojevića u prošlogodišnju sjetvu kukuruza na 50 dunuma uložio je 5000 maraka, ali suša je potpuno uništila rod. Zbog izostanka reagovanja Gradske uprave, kaže, ostao je bez pomoći.

- Lično kod mene je bilo 100 odsto štete na kukuruzu i nisam imao ništa kukuruza, dok je pšenica imala nešto prinosa. Da je proglašena elementarna nepogoda bilo bi sjeme ili bilo kakva pomoć od ministarstva ovako nema ništa - kaže Lazić.

Dok poljoprivrednici krive gradonačelnika koji odbija saradnju sa republičkom vlašću, prvi čovjek Bijeljine odgovornost prebacuje na resorno ministarstvo.

Odgovor iz Gradske uprave je sljedeći: "Koristimo priliku da podsjetimo novog ministra na zakonsku obavezu da šest odsto budžeta bude usmjereno na podršku poljoprivredi i pozivamo ga da se njegovo ministarstvo ugleda na grad Bijeljinu, koji je prošle godine izdvojio rekordan iznos budžetskih sredstava za ovu namjenu".

Iz resornog ministarstva poručuju - da je Gradska uprava proglasila elementarnu nepogodu zbog suše, poljoprivrednici ne bi ostali bez odštete.

- I vi onda budete licemjerni i pitate lično imenom ministra, koji je došao prije mjesec dana gdje je naknada za štetu od suše za koju nije proglašeno činjenica utvrđivanja, a to podrazumijeva kad proglasita stanje elementarne nepogode, suše, da angažujete niz komisija koje će utvrditi u kojoj mjeri je ta suša nanijela štetu, na kojim kulturama da bi se moglo odreagovati konkretno - rekao je Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Direktor Agrarnog fonda grada Bijeljina Zlatan Lazarević kaže, da su poljoprivrednici pretrpjeli štetu što nisu dobili pomoć Vlade Srpske, zbog samovolje gradonačelnika.

- Iz tog razloga je uskratio poljoprivrednicima sigurno 200 do 300 KM pomoći po HA zasijane površine, obzirom da je Gradska uprava izdvojila po 100 KM, koji su isplaćeni kao pomoć, a to je trebalo da bude sanacija štete. Poljoprivrednici su pretrpjeli štetu što nisu dobili pomoć Vlade Republike Srpske zbog samovolje gradonačelnika - ističe Lazarević.

Dok se gradonačelnik hvali rekordnim izdvajanjima iz gradske kase, u brojnim mjesnim zajednicama kulminira nezadovoljstvo, jer se ne rješavaju nagomilani problemi.

I dok se u seoskim mjesnim zajednicama gomilaju prije svega, infrastrukturni problemi, pomoć stiže iz Kompenzacionog fonda Srpske. Vlada je uplatila dva miliona maraka Agrarnom fondu Bijeljine za nastavak projekata ruralnog razvoja Semberije.