Novoizabrani srpski član Predsjedništva Milorad Dodik izjavio je da će odmah nakon konstituisanja novog saziva Predsjedništva Bosne i Hercegovine odlučiti ko će predstavljati Srbe u ambasadama širom svijeta.

U toku mandata Mladena Ivanića imenovano ih je 16, između ostalog u Bugarskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Japanu, Njemačkoj, Švajcarsakoj i Velikoj Britaniji. Imenovan je i generalni konzul BiH u Frankfurtu i ambasdor u Savjetu Evrope.

U posljednjih nekoliko mjeseci najviše se govorilo o imenovanju amabsadora BiH u Sloveniji, gdje je i sama najava izazvala burne rekcije.


Prijedlogom da to bude PDP-ov Slavko Vučurević pozabavili su se i slovenački mediji, koji su ga nazvali kraljem skandala.

Dodik je tada izjavio da je "imenovanje Slavka Vučurevića za ambasadora BiH u Sloveniji sramota" i upitao šta se može očekivati nakon ovakve odluke.

"Preispitaćemo mnoge stvari, loša imenovanja ambasadora, sve i jedan će morati da podnese ostavku, istog trenutka kada uđem unutra, a ja ću onda odlučiti na koji način i ko će predstavljati Srbe. Ako neće, OK, naći ćemo neke druge načine. Ja od toga sigurno odustati neću, a imam četiri godine, a neki nemaju četiri godine," rekao je Dodik.

U ambasadorske fotelje u posljednjem mandatu, sjeli su Lazar Mirkić, koji je u Srbiji imenovan umjesto Ranka Škrbića, zatim Vinko Radovanović u Crnoj Gori, Branko Dokić u Grčkoj, Anđelko Grahovac u Švajcarskoj, Borislav Marić u Japanu, Jelena Rajaković u Izraelu, i brojni drugi.