nekretnine.jpg

Brojna poskupljenja uticala su na rast cijena kirija u Trebinju. Međutim, to nije uticalo na potražnju, baš na protiv, sve više se traže stanovi za iznajmljivanje.

Nameće se pitanje, koliko je teško pronaći stan za iznajmljivanje po prihvatljivim cijenama i da li dobra lokacija opravda rast cijena kirija u našem gradu.

Sa građanima sa kojima smo razgovarali kako bismo dobili odgovore na ova pitanja, rekli  su nam da je teško pronaći stan za duži period, da je razvoj turizma uticao na sve veći broj stanova na dan, te da je to sigurno pored brojnih poskupljenja uticalo i na rast kirija.

,,Ja živim kao postanar već 27 godina sa svojom suprugom. Cijena kirije jeste rasla, ali snalazimo se jer moramo imati krov nad glavom. To nije luksuz, već potreba. Mislim da nije opravdano ovo poskupljenje, neka izdavaju turistima stan na dan, ali nama Trebinjcima ipak bi trebalo da bude pristupačnija cijena ’’ rekao je naš sugrađanin.

,,Iz Trebinja sam, ali trenutno studiram u Beogradu, gdje živim kao podstanar.  Razmišljam da se posle studija vratim u svoj rodni grad. Sigurno da su cijene kirija pristupačnije u Trebinju, nego u Beogradu’’ ispričao nam je student četvrte godine Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

,,S obzirom na to da iz godine u godinu naš grad posjećuje sve veći broj turista, da postajemo turističko mjesto, da je velika potražnja za stanom na dan, mislim da je opravdan rast cijena kirija u Trebinju. Ja izdajem stan na dan  i na taj zaradim više novca. Sa druge strane brojna poskupljenja, uticala su i na rast kvadrata stana, samim tim ako kupite novi stan, ne može biti ista cijena kirije kao stana koji je kupljen prije dvadeset godina, po duplo povoljnijim cijenama’’ ističe stanodavac, koji ima dva manja stana u Trebinju.

hpm.jpg

Postavlja se pitanje, koliko se kreću cijene kirija u našem gradu, te koji parametri diktiraju cijene iznajmljivanja stanova?

Zbog velike potražnje od strane turista, ali i drugih putnika namjernika za stanom na dan, stanovnici Trebinja, koji još nisu riješili stambeno pitanje, gotovo da ne mogu naći stan na duži period po prihvatljivoj cijeni.

Agent za nekretnine iz agencije HPM u Trebinju, Jovan Kovač, istakao je da cijene jednosobnih stanova u centru se kreću od 500 KM, dok  dvosobni ili trosobni koštaju od 700 KM.

- Sve više interesovanja nam stiže za najam stanova na dvije-tri godine. Međutim, iako zgrade samo niču, stanova za izdavanje trenutno nema. Problem je što se vlasnici, zbog turista, uglavnom opredjeljuju na dnevno izdavanje - kazao je Kovač.

Cijene kirija diktira lokacija, kvadratura, starost zgrade i uređenje stana. Najviše se traže manji stanovi do 50 kvadrata, rekao je Kovač, te dodao da potražnja najviše i diktira cijenu.

 Kada se sve uzme u obzir, činjenica je da su troškovi gradnje značajno povećani u prethodnom periodu, a došlo je i do brojnih ostalih poskupljenja, koja su uticala na rast cijena kirija. Mala ponuda i veći troškovi života naveli su mnoge stanodavce da kirije podignu i do 30 odsto.

Sa druge strane, Trebinje postaje turistička atrakcija, sve je veći broj turista u našem gradu. Manja ponuda, a sve veća potražnja diktiraju cijenu krija na tržištu.