Na spomenik dječaku mučeniku Slobodanu Stojanoviću /12/ na groblju u Drinjači kod Zvornika danas su položeni vijenci, a potom je u porti hrama Svetog đakona Avakuma služen parastos.slobodan-stojanovic.jpg
Dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića ubila je u julu 1992. godine u naselju Kamenica kod Zvornika Elfeta Veseli, pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje i Kamenica takozvane Armije BiH.Efeta Veseli-zlocinka.jpg
Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić istakao je da je najveći monstrum - žena, kojoj nije želio ime da pomene, uprkos čistim dokazima dobila smiješnu kaznu.
Prema njegovim riječima, srpski put dokazivanja istine je mnogo teži nego za druge dvije strane.
- Pored svih dokaza, činjenica, snimaka, izjava, uvijek kada su srpske žrtve u pitanju traži se neko dodatno objašnjenje i obrazloženje - rekao je Tomić.
On je istakao da srpska strana mora da se bori, dokazuje i podsjeća na ratna stradanja Srba, te izrazio nadu da istina uvijek pobijedi.
Mile Vukadinović Profa, koji je bio svjedok ratnih zbivanja, rekao je da je pregovarao sa muslimanima koji su u Kamenici držali zarobljenog Slobodana.
- Tražili smo putem megafona da oslobode Slobodana i da će srpska strana ustupiti hranu i ne znam šta još, ali oni na to nisu pristali - prisjetio se Vukadinović i dodao da se poslije toga Slobodanu izgubio svaki trag.
Vukadinović je rekao da je bio prisutan kada je Slobodanovo tijelo pronađeno 16. juna 1993. godine u jami u zaseoku Bajrići u Novom Selu kod Zvornika prilikom iskopavanja posmrtnih ostataka pet srpskih boraca.
- Bilo je za nepovjerovati da je ljudsko biće moglo da uradi tako nešto dvanaestogodišnjem dječaku. Slobodan je bio izmasakritan po rukicama, nogama, glavi, a na grudima mu je bio sječivom urezan krst - podsjetio je Vukadinović.
Parastos dvanaestogodišnjem Slobodanu i drugoj djeci služio je protojerej stavrofor Vidoje Lukić uz sasluženje više sveštenika.
- Služimo pomen za mučenika Slobodana Stojanovića, dječaka od 12 godina, koji je bio bezazlen i nevin kao golub. Vjerovao je ljudima i krenuo da odveže svog psa u dvorištu porodične kuće - rekao je sveštenik Lukić.
Prema njegovim riječima, dječak nije ni slutio šta će ga tamo snaći.
Sveštenik Lukić je podsjetio da srpski narod skoro svakih 40-50 godina mora da brani svoju nejač i ognjišta od neprijatelja, te da je tako bilo i devedesetih godina prošlog vijeka kada je stradala mnoga srpska nejač, među njima i Slobodan.
Slobodan Stojanović je stradao kada se, nakon što je izbjegao sa roditeljima, vratio u svoje selo da odveže psa koji je ostao u dvorištu i više se nije vratio.
Njegovo tijelo pronađeno je u jamu u zaseoku Bajrići u Novom Selu kod Zvornika, a identifikovan je DNK analizom, nakon čega je sahranjen na groblju u Drinjači. Prema nalazima patologa Zorana Stankovića, dijete je svirepo ubijeno – stomak mu bio prerezan u obliku krsta i imao je vidne povrede glave.
Za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića, koje je počinjeno 1992. godine, u prvostepenom postupku osuđena osuđena je Elfeta Veseli na deset godina zatvora. Sud BiH je prvostepenu presudu izrekao 8. maja ove godine.