unnamed (38).jpg

Istorijsko pamćenje jednog naroda, ma koliko bilo pojednostavljeno ili zamagljeno, predstavlja uvijek borbu za očuvanje samosvijesti tog naroda. O tome nesumnjivo svjedoči činjenica da je 16. septembra tekuće godine, nakon punih 79 godina, u selu Izgori, na lokalitetu Vrela, upriličeno osveštanje spomen obilježja i parastos za sedam pripadnika Ravnogorskog pokreta, uz prisustvo sveštenstva SPC, porodica nastradalih, kumova, prijatelja, komšija, poštovalaca Ravnogorskog pokreta.

unnamed (37).jpg

24. septembra 1944. godine, na ovom svetom mjestu ponovila se biblijska scena bratoubistva. Naime, na naš crkveni praznik Pokrov Presvete Bogorodice, partizani iz sela Izgori su mučki, na spavanju pobili svoje sunarodnike, na pravdi Gospoda Boga i to samo zato što nisu položili svoju zakletvu i izdali svoga kralja.

unnamed (45).jpg

Ovo spomen obilježje sagradio je Mile Mastilović iz Gacka, uz pomoć porodica i potomaka nastradalih. Prkos ili inat nisu cilj izgradnje ovog spomen obilježja, već opomena da se u srpskom narodu, ovakvi slučajevi više nikada ne ponove. Jedino na takav način, njihova smrt neće biti uzaludna.