Ivica Dačić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg) -
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Zapad mijenja odnos prema Prištini, prije svega zahvaljujuću njenom suludom i sumanutom ponašanju jer ne želi da primjenjuje potpisane sporazume, te da je međunarodna zajednica došla do kraja moguće tolerancije.

Dačić je istakao da je, prije svega, veoma važno da se sačuva mir, te izrazio nadu da neće doći do eskalacije.

On je rekao da činjenica da je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti na 48 časova odgodio kažnjavanje Srba koji nisu preregistrovali automobilske tablice pokazuje da pritisak Zapada ima efekta i da je Zapad primijetio ko je u stvari taj faktor opstrukcije i destabilizacije regiona.

Dačić kaže da se uvijek na kraju ispostavi da SAD moraju da "izvuku uši" ili barem zaprijete onima kojima su pomagali svih ovih godina, te dodao da Srbija nije strana koja pravi probleme i da je veoma značajno što su zapadni zvaničnici rekli da je problem u Prištini.

On je dodao da je sada pitanje kako će Zapad da natjera Prištinu da promijeni svoju politiku, ali da je očigledno da ima mehanizme s obzirom na to da se iz Prištine promijenila retorika i da sada pričaju kako se traže rješenja.

Dačić je naveo je Zapad poručio Prištini da više ne treba da računa na razne kontakte, posjete zvaničnika iz Prištine, programske projekte, vojnu i svaku drugu pomoć, koja može biti otkazana, dok im je vizna liberalizacija odgođena za početak 2024. godine.

- Ko zna kako će se to dalje odvijati, jer se sada menja pozicija, nije da sada svi podržavaju Prištinu - rekao je Dačić za TV Pink, te podsjetio da pet članica EU ne priznaje Kosovo, dok je Mađarska prestala da glasa za Kosovo, iako ga je priznala.

On kaže da Beograd i Priština treba da učine kompromis i da ne moraju da odustanu od onoga što žele, ali da narod na Kosmetu zna da u narednom periodu neće biti problema.

Dačić je ocijenio da Kurti živi u nekom svom svijetu i misli da je "mesija koji je došao da spasi albanski narod".

Govoreći o najavi današnjih protesta srpskih majki u Kosovskoj Mitrovici, Dačić je rekao da ih podržava i da je to jedna vrsta građanskog otpora onome što Kurti pokušava da uradi i što vrši bespotreban atak na normalan svakodnevni život ljudi.

- Zato je dobro da celi svet vidi da to nije stvar političkih funkcionera, nego da je reč o nečemu što pogađa običan narod - žene i decu, starije ljude, studente. Jednostavno, onemogućava normalan život. Kakva je to sloboda kretanja ako će oni da vas kažnjavaju, uzimaju tablice i automobile? - upitao je Dačić.

On smatra da cijeli svijet treba da bude upoznat sa tom pričom i zato podržava ovakve proteste i aktivnosti, jer time će problem učiniti možda jasnijim nekima u svijetu koji ne razumiju šta je problem i zašto je Kurtiju sad toliko stalo do tih automobilskih tablica.

Dačić je rekao da Kurtiju nije stalo do tablica da bi regulisao kako su registrovani automobili, nego zato što želi da na njima piše "Republika Kosovo" kako bi pokazao da je nezavisno.