Prva nedjelja u kalendarskoj zimi u Trebinju je ličila na prvi proljećni dan, pa su mnogi Trebinjci i oni koji su na jug Hercegovine stigli za novogodišnje i božićne praznike je iskoristili za šetnju po suncu.


Iako je zima tek počela, u Trebinju se prodaje mimoza koja je procvjetala na crnogorskom primorju.
Prodavac koji mimozu nudi na mostu Iva Andrića, kaže da je i lani krajem decembra dahom juga obradovao Trebinjce pred novogodišnje praznike.
- Mislili smo da će zima biti blaga, a bio je najhladniji januar od kad pamtim. Mimoza je opet procvjetala, ali se nadati da hladnoće neće biti kao prošle zime - kaže uz osmijeh, nudeći prolaznicima žuti cvijet. Legenda o cvijetu ljubavi
Legenda o mimozi govori da je nekada davno u Australiji blizu okeana živio ljubavni par koji se mnogo volio. Mladić, sin ribara je bio lijep sa sjajnom crnom kosom i čudesno inteligentan. Njegova djevojka koja je bila mnogo lijepa, plemenita i voljela žutu boju poticala je iz aristokratske porodice. Ali, porodica je primoravala djevojku da se uda za vojvodu.
Posle mnogih primjedbi i ubjeđivanja ona popušta i udaje se za vojvodu. Razočarani mladić napušta okean i ribarenje, i odlazi u planinu da radi kao čuvar šume, kako bi zaboravio svoju ljubav.Ali, čim je mladić zakoračio u šumu izbija veliki požar.On spašava šumu uprkos opasnosti i strada u požaru.Čuvši vijest o mladiću djevojka bježi od muža u planinu gde zatiče njegovo izgorjelo tijelo. Ona umire pored svog voljenog, a od tog vremena na mjestu gde je umro ljubavni par pojavljuje se lijepo mirisno žuto cvijeće, mimoza.
Najhladnije u Bileći
U Hercegovini je jutros zabilježena i temperaturna inverzija, pa je najtoplije poslije Trebinja, gde je jutarnja temperatura bila 3 stepena bilo u Gacku - 2 stepena iznad nule.
U Bileći je bilo najhladnije -2, a u Nevesinju minus jedan stepen Celzijus.
Blic.rs