Boracka.jpg (847 KB)

Polaganjem cvijeća na Spomenik braniocima Trebinja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu danas je obilježen 14. februar, Dan boraca Republike Srpske.

Tim povodom u Crkvi Svetog kneza Lazara, u krugu nekadašnje kasarne u Trebinju, služen je pomen, a na Spomen obilježje borcima iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata položeno je cvijeće.

Cvijeće su položile delegacije Boračke organizacije i Grada Trebinja.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić ovom prilikom je istakao da treba da se sjećamo onih koji su svoje živote položili za Republiku Srpsku.

„Nova, ove godine izabrana, Boračka organizacija grada prema opštinskoj administraciji je poslala zahtjeve sa listom prioriteta kod zapošljavanja najugroženijih boračkih kategorija. Mi smo već krenuli u realizaciju tog posla. Postoji mogućnost da to završimo kroz programe samozapošljavanja ili zapošljavanja u javnom i privatnom sektoru i nama je interes da se djeca poginuglih boraca najprioritetnije zaposle. Hvala svima koji su dali život, ali hvala i svim borcima Trebinjske i Hercegovačke brigade koji su nam omogućili da danas radimo u slobodi“, rekao je Ćurić.

Boracka 1.jpg (1.00 MB)

Vlado Berak, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Trebinje kaže da je za njih Dan boraca RS jedan od najznačajnijih datuma, te da je neophodno čuvati sjećanje na one koji su stvorili RS.

U prostorijama Boračke organizacije Grada priređen je, povodom Dana boraca, prigodan koktel za članove porodica poginulih boraca i demobilisane borce.

Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine, a, prema podacima tadašnjeg Generalštaba, na samom kraju rata VRS brojala 210.000 mobilisanih boraca.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine poginula su 23.752 borca, od čega je za RS živote dalo 211 pripadnika Trebinjske brigade.

Boracka 2.jpg (776 KB)