IMG_9676_resized_20230214_102211603.JPG (410 KB)

Učenici IIIᵌ razreda Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ i njihova učiteljica Slađana Rupar danas su Narodnoj biblioteci Trebinje poklonili vrijedne knjige.

Oni su ove knjige kupili od sopstvenih sredstava koja su sakupljali od novembra prošle godine, a neke naslove su dobili od njihovih prijatelja i pisaca.

Slađana Rupar, učiteljica kaže da je na ovu ideju došla krajem prošle godine. Predložila je djeci da skupljaju novac za kupovinu knjiga što su oni s oduševljenjem prihvatili. Trebinjskoj biblioteci su, povodom Dana darivanja knjiga, poklonili 36 naslova.

„Ja volim da čitam, pokušavam da i kod djece probudim ljubav prema knjizi. Oni uzimaju redovno knjige iz biblioteke. Djeca su ovu moju ideju prihvatila, odvajali su po dvadesetak pfeniga i prikupili smo neka sredstava. Sjetila sam sam se da se u februaru obilježava Dan darivanja knjige, da odemo u biblioteku. To i njima puno znači, da vide, da osjete prostor, da oni koji baš i nisu skloni čitanju da i oni zavole da čitaju. U Beogradu smo kupili knjige od prikupljenih sredstava, kupili smo deset knjiga od našeg novca. Pomogla nam je i moja prijateljica blogerka Marijana Mihailović. Ona je angažovala neke svoje prijatelje koji su pisci, a sarađuje i sa nekim izdavačkim kućama pa su nam i oni pomogli u ovoj akciji, recimo 'Stela' je darovala pet knjiga, štamparija 'Neven' je dala dva kompleta knjiga. Divno je da su se u ovu našu akciju uključili i drugi“, navela je Slađana Rupar.

Učenica Gorana Đonlaga obožava da čita knjige.

„Često dolazim ovdje da bih vidjela nove knjige. Posljednju koju sam uzela bila je 'Biblija'. Volim sve knjige da čitam, posebno se radujem lektirama. Najviše čitam tokom vikenda kada sam slobodna“, kaže ova djevojčica.

Njen prijatelj iz razreda Aleksa Obadović kaže da je biblioteka lijepa i da sedmično dolazi u nju da pozajmi neku knjigu.

„Sviđa mi se sve u biblioteci, knjige, osoblje. Mi smo za ovu akciju prikupili novac i dali ga učiteljici i ona je kupila knjige. Drago nam je što smo danas ovdje“, kaže Aleksa.

Milosava Supić Vuković, direktorica Narodne biblioteke Trebinje ističe da je danas poseban dan za njihovu ustanovu, naročito što su ih posjetili ovi dragi gosti.

„Inače, u našu ustanovu skoro svakodnevno dolaze pokloni knjiga, ne samo što poklanjaju naši sugrađani već nas pozivaju i iz Herceg Novog, Dubrovnika, Mostara, tako da mi, zaista, imamo vrijedne poklone. Dobijamo značajan broj knjiga, uglavnom su to istorijske knjige, enciklopedije. One koje mi već imamo, mi svakako proslijedilo drugim ustanovama, bibliotekama u susjednim hercegovačkim opštinama“, kaže direktorica Narodne biblioteke.

Posebno ih raduju pokloni od najmlađih kojima su oni naročito posvećeni.

„Ovaj poklon nam je posebno drag jer su djeca od svog džeparca sakupili novac i sa svojom učiteljicom kupili knjige i donijeli nam ih. To znači da ima nade za sve nas i za mlade. Oni su prepoznali značaj ovakve kulturne ustanove, biblioteke, koja je njihova druga obrazovna ustanova. Potrebno je od malih nogu da stiču ta znanja, da stiču naviku da čitaju. Nadam se da će danas svojim kućama otići sa željom da što češće dolaze i što više čitaju. Od njih 25 koliko ih je došlo, gotovo svi su članovi bibliotekle. Oni su svi naši korisnici i mi upravo radimo na tome da te uzraste privolimo da čitaju i da im trasiramo put do biblioteke“, istakla je Milosava Supić Vuković.

Priređeno je divno druženje, zabavno-edukativni program, a djeca su dobila i prigodne poklone.

Narodna biblioteka Trebinje će danas uzvratiti darivanje- knjige će pokloniti Odjeljenju pedijatrije Bolnice Trebinje, školama i vrtićima u Trebinju.

Inače, svi osnovci u Narodnoj biblioteci Trebinje imaju besplatnu članarinu. Uskoro bi u ovoj ustanovi trebalo da počne realizacija programa koji je sačinjen upravo za učenike osnovnih škola.

IMG_9678_resized_20230214_102245596.JPG (376 KB)