Dan državnosti Srbije - Foto: TANJUG
U Srbiji će danas polaganjem vijenaca, svečanom državnom ceremonijom u Orašcu, te dodjelom ordena u Beogradu biti obilježen Dan državnosti, u znak sjećanja na dva važna događaja iz istorije Srbije, koja su se desila na Sretenje, 15. februara - Prvi srpski ustanak koji je izbio 1804. godine i proglašenje Sretenjskog ustava 1835. godine.

Premijerka Srbije Ana Brnabić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovaće u Orašcu u 12.00 časova svečanoj državnoj ceremoniji obilježavanja Dana državnosti Srbije - Sretenja.

Brnabićeva će položiti vijenac kod spomenika Voždu Karađorđu i govoriće na svečanoj ceremoniji proslave Sretenja.

Svečanosti će prisustvovati i premijer Republike Srpske Radovan Višković i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Prethodno će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u zgradi Predsjedništva u Beogradu odlikovati priznanjima povodom Sretenja zaslužne pojedince i institucije u više oblasti, kao što su kultura, privreda, nauka, medicina, sport...

Kako su prenijele Večernje novosti, vajar Aleksandar Rukavišnjikov, autor spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu, reditelj Emir Kusturica, Njegova svetost patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril biće odlikovani Ordenom Srbije na velikoj ogrlici za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje.

Ordenom Srbije na lenti predsjednik Srbije će odlikovati potpredsjednika Vlade Rusije Jurija Borisova i bivšeg predsjednika Grčke Prokopisa Pavlopulosa.

Ordenom srpske zastave prvog stepena odlikovani su Nikos Hristodulidis, šef diplomatije Kipra, te pekinški Institut za genetska istraživanja.

Sretenjski orden prvog stepena pripao je Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu i glumačkoj legendi Aleksandru Berčeku, dok je Sretenjski orden drugog stepena zaslužio književnik Pero Zubac.

Orden Karađorđeve zvijezde prvog stepena dobiće reditelj Predrag Gaga Antonijević, muzičari Stefan Milenković, Goran Bregović, Momčilo Bajagić Bajaga, kao i slikar Milan Cile Marinković i operska diva Jadranka Jovanović.

Ordenom Karađorđeve zvijezde drugog stepena nagrađen je Miroslav Vukosavljević, načelnik VMA, a Orden Karađorđeve zvijezde trećeg stepena, pored ostalih, dobila je scenarista "Dare iz Jasenovca" Nataša Drakulić.

Priznanje će biti dodijeljeno i poznatom rok muzičaru Bori Đorđeviću.

Posthumna odlikovanja biće uručena i ljekarima koji su preminuli tokom borbe sa virusom korona.

Sretenjsko priznanje dobiće i devetoro kineskih ljekara koji su se u Srbiji, rame uz rame, borili protiv virusa korona sa srpskim zdravstvenim radnicima.

Danas će biti položeni ivijenci na Spomenik neznanom junaku na Avali.

U Kragujevcu će ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Marija Obradović prisustvovati svečanoj akademiji, a na Oplencu ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, u ime Vlade Srbije, položiće lovorov vijenac na grob Vožda Karađorđa u Crkvi svetog Đorđa.

Sretenje je i veliki vjerski praznik koji Srpska pravoslavna crkva slavi 15. februara kao Sretenje Gospodnje. Tim praznikom se svečano obilježava dan kada je Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga posveti Bogu i da sebe očisti.

U Srbiji se Dan državnosti obilježava neradno 15. i 16. februara.

Sretenje se kao Dan državnosti obilježava od 2001. godine.