Spomen-obilježje posvećeno stradalima u "Oluji" (Foto: Novosti/S. Kostić) -
Srbi su stradalnički narod od raspada bivše Jugoslavije koju su stvorili i vjerovatno mnogo i očekivali od nje same, ponudili slobodu drugima, a na kraju dobili satanizaciju, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je naglasio da je važno da se Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja", obilježava kao zajednički datum Republike Srpske i Srbije, jer je to sjećanje na stradanje koje je ovdje prisutno u kontinuitetu vijekovima i na neki način rezervisano isključivo za srpski narod.

- Srbija, koja je raširila ruke i prihvatila prognane Krajišnike, zaslužuje svaku vrstu pohvale, ali ostaje jedna mrlja na te događaje u danima kada je počeo pad Krajine. Očigledno da nije bilo adekvatnog odgovora Srbije i Republike Srpske tog vremena, bez obzira što je Srpska imala mnoge svoje probleme. Da je toga tada bilo vjerovatno ne bi sada govorili o 250.000 progranih Srba, od 2.000 do 3.000 ubijenih i onima kojima su oduzeta imovinska i svaka druga prava u Hrvatskoj koja je članica EU i mnogo čega drugog - izjavio je Dodik.

Dodik je podsjetio da je Srbija tada već bila napadnuta sancijama i ekonomski u kolapsu.

- Drago mi je što Srbija danas izgleda mnogo snažnije, stabilnije, ekonomski mnogo razvijenija nego ranije i sa stanovišta uloge u regionu ima značaj u ukupnim kretanjima na ovom prostoru - rekao je Dodik.