Danas je Sveti Vasilije Ostroški

vasilije-sveti.jpg

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Vasilija Ostroškog.

Sveti Vasilije Ostroški je veliki čudotvorac, čija su djela poznata i izvan granica Srpske pravoslavne crkve.

Njegove mošti počivaju pod Ostrogom u Crnoj Gori.

Sveti Vasilije iscjelitelj je svih nevoljnih i bolnih, koji sa čvrstom vjerom i ljubavlju dolaze i pristupaju mu kao velikom čudotvorcu i Božijem ugodniku.

U ostrošku isposnicu dolaze mnogi bolesni, odakle svojim domovima odlaze zdravi i dušom i telom.

Sveti Vasilije Ostroški rođen je kao Stojan Jovanović u selu Mrkonjići kod Trebinja u Hercegovini, od majke Anastasije i oca Petra Jovanovića, 1610. godine.

U strahu od danka u krvi, roditelji su Stojana već u dvanaestoj godini poslali u manastir Zavalu u kome je tada igumanovao njegov stric, iguman Serafim.

 

Dvanaesti maj  poseban je dan za sve Hercegovce, jer proslavljaju i veličaju ime svetitelja koga posebno poštuju, čije ime izgovaraju uz obavezne riječi „slava mu i milost“, Svetog Vsilija Ostroškog i Tvrdoškog čudotvorca.

Svetiteljevo rodno selo Mrkonjići, u Popovom Polju nadomak Trebinja, je hodočasno mjesto, koje tokom čitave godine, a posebno na današnji dan, pohode vjernici sa svih strana svijeta. Ove godine, zbog pandemije Kovida 19 i preporuka Štaba za vanredne situacije nema organizovanog prevoza, ni velikih grupnih odlazaka, ali će tokom dana vjernici  posjetiti Mrkonjiće.

Da bi se poklonili i pomolili svetitelju u crkvici na temeljima svetiteljeve rodne kuće, mnogi i ove godine  idu pješice.
Desetak članova Ansambla nacionalnih igara „Jovan Dučić“ iz Trebinja krenuli su juče  u svete Mrkonjiće.

Prethodnih godina na ovaj praznik bio je organizovan besplatan prevoz iz svih hercegovačkih opština. Ove godine organizovanih odlazaka u Mrkonjiće nema, ali svi koji žele da se pomole svetitelju, mogu otići uz poštovanje preporučenih mjera.

Sveta arhijerska liturgija služi se od 8 časova i trideset minuta, a iz Eparhije zahumsko -hercegovačke i primorske apelovali su na vjernike, koji žele da molitveno učestvuju u proslavi Praznika, da se sa" smirenjem i poslušnošću svojstvenom hrišćanima, pridržavaju mjera koje su propisale nadležne institucije, a koje se odnose na suzbijanje pandemije korona virusa".

 
 

 

Napišite svoj komentar!

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Trebinje Danas već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja! Trebinje Danas zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Najnovije u ovoj kategoriji

×