Danas pravoslavni vijernici proslavljaju treći dan Božića, i Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana. Ovog sveca Srbi nazivaju u Stevanom Vetrovitim, pa vjeruju da s treba čuvati vjetra, da ne bi došlo do ozbiljnog razboljevanja. Ovo ne ide "na ruku" vjernicima u Srbiji, jer je za sutra najavljeno nekoliko naleta jakog vjetra!


Vjernici koji žive u južnom Banatu posebno treba da se pričuvaju jer se najavljuje vjetar povremene olujne snage, kao i oni koji žive i borave u košavskom području.
Arhiđakon Stefan je prvi svetitelj koji je nastradao za hrišćansku vjeru, pa se ovaj praznik slavi kao sećanje na njegov život.


Ovaj svetac bio je Jevrejin i rođak apostola Pavla, koji je snagom svoje vjere činio mnoga čudesa. Kako je bio prvi od sedmorice koga su apostoli postavili u službu pomaganja sirotinji u Jerusalimu, prozvan je arhiđakonom.

Sveti Stefan bio je nadahnut silom Duha Svetog, kao i dvanaest velikih apostola. Njegova dobra dela, pomaganje ljudima, kao i čudesa koja je izveo pominju se u Svetom pismu Novog zavjeta.


Mučenje svetog Stefana koji je zapravo bio prvi mučenik za istinu njenog sina, posmatrala je i Presveta Bogorodica sa svetim Jovanom Bogoslovom. Ovaj svetac ubijen je kad je imao 30. godina, a poslednje reči su mu bile "Gospode, ne uračunaj im greh ovaj".


Kao krsnu slavu ovog svetitelja slavi i Republika Srpska, koja je i osnovana na današnji dan 1992. godine.


Srbi ovog sveca nazivaju Stevanom Vetrovitim, plaše ga se i poštuju da im vjetar ne bi oduvao sijeno i slamu, a donio razne bolesti. Zato se vjeruje da se na današnji dan treba čuvati vetra. Primorci današnji praznik smatraju mornarskom slavom, jer im Stevan Vjetroviti daje vetar za njihova jedra.


Zato se danas čuvajte vetra, a izbjegavajte kućne poslove jer je ovaj dan u kalendaru obilježen crvenim slovom.


Izvor: ATV