Slaviša Sabljić - Foto: RTRS
Dugogodišnji novinar i urednik Radio televizije Republike Srpske Slaviša Sabljić biće sahranjen danas na banjalučkom Novom groblju - Pobrđe. Sahrana je zakazana za 13.00 časova, a prethodno će u Banskom dvoru u 11.00 časova biti održana komemoracija.

Sabljić je preminuo u ponedjeljak, 1. novembra, u 75. godini.

Ove godine 26. marta Sabljić je obilježio 45 godina rada, tokom kojih je objavio 22.000 priča - vijesti, informacija, reportaža, komentara. Snimio je više od 2.500 priča za RTRS. Bio je autor serijala "Kapi zavičaja".

Slaviša Sabljić rođen je 12. septembra 1946. godine u Drvaru.

Prvi novinarski tekst Sabljića objavljen je 26. marta 1976. godine u Dnevniku Radio stanice Bratstvo-jednistvo u Drvaru, a njegov novinarski put tekao je preko Rojtersa, "Politike", ekskluzivnih priča Radija Velike Kladuše.

Bio je ratni reporter, odnosno šef Pres-centra Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, pa direktor RTRS-a, urednik Informativnog programa Bel televizije, nakon čega se vratio na RTRS.

Priče iz serijala Kapi zavičaja, Sabljić je sabrao u knjigu objavljenu prošle godine.

Dobitnik je brojnih priznanja, između ostalih, i priznanja "Zlatno pero" za izuzetna novinarska dostignuća i doprinos ukupnom razvoju i unapređenju novinarstva, koje mu je dodijelilo Udruženje novinara Vojvodine.

Sabljić je 2016. godine odlikovan Ordenom Njegoša trećeg reda, a odlikovao ga je tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.