Sajmom meda i vina koji će okupiti 22 pčelara i 15 vinara iz Republike Srpske, danas u Trebinju počinju Preobraženjske svečanosti organizovane povodom krsne slave grada i Sabornog hrama.



Sajam će biti otvoren danas u 17.00 časova na Trgu slobode.
U okviru Preobraženjskih svečanosti večeras će u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg biti služena večernja služba, a u Muzeju Hercegovine i Kulturnom centru biće otvorene izložbe fotografija "Istorija industrije alata" i "Srpski sanitet od 1914. do 1918. godine".
Na Trgu slobode od 21.30 časova nastupiće Jelena Tomašević.
U Sabornom hramu sutra, na praznik Preobraženja, od 9.00 časova biće služena Sveta liturgija, a u 12.00 časova u zgradi Gradske uprave biće obavljeno lomljenje slavskog kolača.
Na Trgu slobode biće održana prezentacija domaćih proizvoda pod nazivom "Naše je bolje" u organizaciji Privredne komora Republike Srpske.

U krugu zgrade Policijske uprave Trebinje za 19.00 časova predviđeno je osveštanje novoizgrađenog spomenika poginulim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske iz Trebinja u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a u porti Sabornog hrama u 19.30 časova biće otkriven spomenik blaženopočivšem patrijarhu srpskom Pavlu.
Svečana litija u subotu će proći glavnim gradskim ulicama u 21.00 čas, nakon večernjeg bogosluženja, a program Preobraženjskih svečanosti završava se koncertom trebinjskih rok grupa na Trgu slobode.
Organizatori manifestacije su Gradska uprava i Crkvena opština Trebinje, a i ove godine očekuje se veliki broj gostiju iz Republike Srpske i okruženja.
SRNA