Ekspertski timovi Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve održaće sutra prvi sastanak o spornim odredbama Zakona o slobodi vjeroispovijesti.sastanak-ekspertski timovi.jpg

Potpredsjednik crnogorske Vlade Zoran Pažin rekao je da će dijalog biti usredsređen na članove Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji se odnose na imovinsko-pravna pitanja.

"Vjerujem da se uvažavanjem argumenata protivne strane, tolerancijom i stpljenjem može doći do rješenja koje će relaksirati postojeću situaciju", ocijenio je Pažin i naglasio da politiku treba ostaviti po strani.

On je rekao da je "crvena linija" Ustav Crne Gore i potreba da svi građani bez obzira na nacionalnost ili vjeru budu ravnopravno tretirani, "da ne bude niti privilegovanih niti diskriminisanih u tom odnosu između države i vjerskih zajednica".

"To je ono na čemu ćemo mi insistirati, ali vrlo otvoreni da čujemo argumente druge strane i da imamo stav uvažavanja prema argumentima druge strane", naglasio je Pažin.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske saopšteno je da Zakon radikalno derogira i suspenduje osnovne i minimalne standarde u pogledu kolektivnog aspekta ostvarivanja prava na slobodu vjeroispovijesti.

Iz Mitropolije su upozorili na, kako je navedeno, česte i radikalno anticrkvene javne nastupe najviših državnih zvaničnika, "koji nepravedno optužuju Crkvu za navodnu antidržavnu djelatnost i podložnost uticajima izvan Crne Gore, što su notorne neistine".

"To nije dobra atmosfera za razgovor. Nadamo se da ćete sa svoje strane učiniti sve što je potrebno da se spriječi nastavak takvog zaoštravanja sa strane države", poručio je mitropolit Amfilohije u pismu predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću.

Vladu će u razgovoru predstavljati Pažin, koji je i ministar pravde, profesor Pravnog fakulteta u Podgorici Nebojša Vučinić, dekan Pravnog fakulteta Aneta Spaić, šef kabineta predsjednika Vlade Dragoljub Bulatović, advokat Nikola Martinović i diplomirani pravnik Srđan Spaić.

U ekspertskom timu za pregovore u ime Crkve su koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić i članovi Savjeta Mitropolije i Eparhije budimljansko-nikšićke - advokati Dragan Šoć, Zoran Lazarević i Damjan Ćulafić, kao i Vladimir Leposavić.

Ovom razgovoru nedavno je prethodio sastanak predstavnika crnogorske Vlade sa Episkopskim savjetom Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Konkretnih dogovora nije bilo, ali je najavljen sastanak ekspertskih timova kao jedan od pokušaja dogovora.

Upućeni tvrde da ovaj sastanak neće donijeti ništa konkretno već da će samo biti početak dugih pregovora čiji ishod je neizvjestan. Mitropolija i vjerni narod traže promjenu spornog Zakona, a crnogorska vlast želi primjenu.