Ratko Mladić (Foto: screenshot) -
Pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove danas će biti održana statusna konferencija u postupku generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

Član tima odbrane Branko Lukić rekao je Srni da će danas u sudnici biti general Mladić i njegov advokat Dragan Ivetić, koji će iznijeti i neke zdravstvne zahtjeve, dok će se tužilac i sudsko vijeće uključiti putem video-lnika.

- Uvijek je isto o čemu se raspravlja na ovakvim konferencijama - uslovi u pritvorskoj jedinici i zdravlje pritvorenika. A sada će biti tema i izlaganje žalbe. Advokat Ivetić će iznijeti neke zahtjeve u vezi sa zdravstvenim stanjem generala - najavio je Lukić.

Lukić kaže da se ne zna koliko će statusna konferencija biti otvorena za javnost jer u Hagu ne žele da se zna kakvo je zdravstveno stanje Mladića.

On je naveo da bi trebalo da Mladić ima pravo da se obrati na toj statusnoj konferenciji, ali da se to pokušava izbjeći jer general obično grdi vijeće.

Lukić je rekao da sumnja da će biti saslušanja u žalbenom postupku, koje je zakazano za 25. i 26. avgust u sudnici u Hagu, navodeći da odbrana neće pristati da se to saslušanje održi bez Mladićevih advokata i izlaganja žalbe.

- Kako će da se dešava – ne znam. Sumnjam da će da bude održano - dodao je Lukić.

Kada je riječ o Mladićevom zdravlju, Lukić je rekao Srni da je ono stalno loše, teško i neizvjesno.

Početak statusne konferencije u postupku protiv Mladića zakazan je za 11.00 časova.

Saslušanja u žalbenom postupku zakazana su za 25. i 26. avgusta u sudnici u Hagu, a strane moraju da obavijeste Žalbeno vijeće da li će neko od Mladićevih advokata biti prisutan putem video-linka.

Prema utvrđenom planu saslušanja i statusne konferencije, Mladić će 26. avgusta na kraju saslušanja imati na raspolaganju 10 minuta da se obrati sudu bez prisustva sudija Žalbenog vijeća.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu već je u nekoliko navrata odgađalo usmeno izlaganje žalbi na presudu Mladiću.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala osudilo je 22. novembra 2017. godine generala Mladića na doživotnu kaznu zatvora zbog navodnih ratnih zločina tokom rata u BiH.

Mladić je u pritvoru u Hagu od ljeta 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji, a suđenje je počelo 16. maja 2012. godine.