Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Svetih 40 mučenika, koji su u narodu poznatiji kao Mladenci, jer su na taj dan za Hristovu vjeru stradali mladići.mladenci1.jpg

Svetih četrdeset mladih vojnika jednog puka u gradu Sevastiji stradalo je 320. godine, pošto su za vrijeme cara Likinija prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani. Svi su bili vojnici u rimskoj vojsci i vjerovali su u Isusa Hrista.

Zbog svoje vjere, ovi hrabri hrišćani su najprije bičevani, a zatim i bačeni u tamnicu. Pogubljeni su bacanjem u jezero nadomak grada. Praznik je u crkvenom kalendaru obiljeležen crnim slovom u spomen na njih, to jest na vijence kojima su ovi mučenici ovjenčani (vjenčani) ljubavlju Hristovom.

Zbog veze sa vjenčanjem ovaj praznik je u srpskom narodu i dan kada se daruju bračni parovi koji su se vjenčali u protekloj godini. Obiljeležava se uvijek u vrijeme Vaskršnjeg posta.

U svijetlu stanja zbog korona virusa, najbolji poklon koji jedni drugima možete da date jeste poklon zdravlja i poštovanja tuđe bezbjednosti.

Vremena za poklone i porodična okupljanja uvijek će biti, a ono što je najvažnije jeste da bude i onih koji će moći da ih u zdravlju slave.

Srećno mladenci!