U Bileći se danas okupilo 550 bivših pitomaca ŠROP-a, koji su uz zvuke „Bilećanke“ prodefilovali ulicama ove opštine, deseti jubilarni put. Sastali su da bi se družili i prisetili starih vremena. Emocije nisu krili. Među njima je najstariji osamdesetpetogodišnji Slobodan Belošević. Okupljanje mu znači jer svako vraćanje u bilećku kasarnu priča posebnu priču.


„Bila je to nekad gvozdena disciplina ali budi posebne uspomene. Bileća je nešto veliko, značajno za moj život ali i svih nas. Kao i ova kasarna“, kaže on.

U čast „Šropovaca“, sedmu godinu zaredom, organizuje se i Bilećki sajam stvaralaštva koji je danas otvorio Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva. Kazao je da je stvaralaštvo jedna od najljepših riječi u srpskom jeziku jer nije dovoljno samo proizvoditi već i stvarati, kreirati ideje i praviti brendove.


„Hercegovina ima svoje brendove, turistički potencijal koji nije dovoljno iskoristen. Ova manifestacija je važna jer promoviše naše proizvode, razmjenjujemo iskustva i ideje“, kaže ministar Petričević.

Na jednom od štandova , pored bilećkih proizvođača, svoje proizvode je predstavila i „Hercegovacka kuća“ Trebinje. Posjetioci su mogli da vide štandove sa vinom, kremama od bilja, čajevima, „Pađeni“sirom… A sve je upotpunjeno i kulturno-umetničkim programom.