20230421150351_466375.jpg (257 KB)

Svaki proizvod sa oznakom Republike Srpske je jedna vrsta promocije i ambasadorstva, izjavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić na Sajmu domaćih proizvoda "Dani Hercegovačke kuće" u Banjaluci.

Minić je nakon otvaranja Sajma rekao da je resorno ministarstvo napravilo dobru mjeru smanjenja donjih limita koja podrazumijeva uključivanje što većeg broja malih proizvođača u sistem podsticaja.

"Na ovaj način omogućeno je zadržavanje ljudi na porodičnim gazdinstvima na selu, te podrška manifestacijama i sajmovima kao što je današnji", rekao je Minić novinarima u Banjaluci.

On je istakao da se u Srpskoj je proizvode dovoljne količine hrane, što obezbjeđuje stabilnost i postojanost, te da su na na sajmu izloženi proizvodi koji su proizvedeni u šumama Republike Srpske i na domaćem poljoprivrednom zemljištu.

Ministar trgovine i turizma Denis Šulić naglasio je da postoji inicijativa da se "Krajiška" i "Hercegovačka kuća" otvore i u opštini Jezero.

Šulić je rekao da je prioritet Ministarstva i Vlade Srpske pružiti podršku domaćim proizvođačima, kako bi se promovisali domaći proizvodi.

Direktor banjalučkog Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić poručio je da svaki domaći proizvod predstavlja identitet i potvrdu Republike Srpske.

"Republika Srpska ima ogromne potencijale i ono što možete vidjeti na ovom sajmu je pionirski poduhvat ozbiljnom pristupu brendiranja i standardizovanja njihove proizvodnje", naveo je Ilić.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da se domaćim proizvođačima mora pružiti dodatna podrška, kao i da se u Hercegovini besplatno obrađuju njive onima koji žele da se bave poljoprivredom.

Slavica Kovač iz Trebinja, koja ima farmu krava i već 10 godina se bavi proizvodnjom sira, kaže da ima 25 krava koje se puštaju na ispašu i ne daju im se nikakvi koncentrati što njihove proizvode čini organskim i jedinstvenim.