U Trebinju su sinoć počeli „Dani Nebojše Glogovca“, dvodnevni program u spomen na 50. godišnjicu od rođenja velikana našeg glumišta, koji su u njegovom rodnom gradu priredili porodica i prijatelji.nebojsa-glogovac.jpg

Dio svojih uspomena na ranog preminulog umjetnika sa filmskog platna i pozorišne scene sa trebinjskom publikom podijelili su njegovi prijatelji - glumac Vojin Ćetković, reditelj Radivoje Raša Andrić, a posredstvom video poruke i glumac, reditelj i scenarista Nikola Pejaković.

Promovisana je i monografija o Nebojši Glogovcu, koja je, prema riječima autorke Tatjane Nježić, sabrala tekstove relevantne struke o njegovom televizijskom, filmskom i pozorišnom opusu, fragmente iz Nebojiših intervjua i bilješki, te svjedočenja njegovih prijatelja i kolega.Prikazan je i film o Nebojši Glogovcu „Godina i jedan dan“, reditelja Radivoja Raše Andrića, nakon čega su posjetioci u galeriji Kulturnog centra mogli da pogledaju i izložbu fotografija „Nebojša Glogovac“, autorke Maje Medić, sa fotosvjedočanstvima o glumcu – iza scene, u filmskom kadru i sa pozorišnih dasaka.nebojsa-glogovac1.jpg

Za Vojina Ćetkovića, njegov kum i prijatelj nije zauvijek otišao, priznaje da i danas stalno razgovara sa njim na mnoge teme - kako je to bilo još od dana zajedničkog školovanja na akademiji.

Ako postoji neki grad koji bi trebalo da ima festival posvećen Nebojši Glogovcu, to bi – Ćetković nema sumnje – moralo biti Trebinje.
„Znam da bi to njemu bilo drago. Neće se zaboraviti njegovo ime, njegovo djelo – filmovi i snimci predstava su tu, pred publikom. Ali zbog njegove i djece Trebinja – drago bi mi bilo da se ovdje osnuje neki festival. Prije svega zbog načina na koji je razmišljao - to je ono što treba da se na neki način predoči mladim ljudima“, kaže Ćetković.

Reditelj Raša Andrić, koji je sa Glogovcem sarađivao na filmovima „Munje“ i „Kad porastem biću kengur“, kaže da je „Glogi“ uvijek bio na visini zadatka, neko oko čije uloge na setu nikad nije trebalo brinuti.

Njegova najveća vrijednost, ističe Andrić, bila je što je svojom glumačkom kreacijom i od lošeg scenarija pravio dobar film, što mogu samo vanserijski glumci.

„I one 'najgluplje' rečenice u takvom scenariju on je govorio na način - da mu ti vjeruješ. Dobar je glumac onaj kojem vjeruješ - a odličan kada je toliko uvjerljiv da za njega čak i strepiš. I to je on umio“, ističe Andrić.

Nebojša Glogovac nas i danas okuplja i susreti u njegovom Trebinju, poručio je Nikola Pejaković, dokaz su da bez njega ne možemo. Oni koji su ga poznavali, dodaje, pamtiće ga do kraja života, prije svega po dobroti, poštenju i netrpeljivosti prema lažima i pretvaranju.

„Nadam se da će ovi susreti prerasti u festival – pozorišni ili filmski – i da će Trebinje naći načina da posvjedoči da je Glogovac bio njihov dio i da se oduži tom velikom čovjeku“, istakao je Kolja Pejaković.

Supruga velikog glumca Milica Glogovac, dolazak u Trebinje smatra svojim malim hodočašćem za njegovu veliku ljubav.„Za 50 godina od njegovog rođenja gdje drugo da budemo nego u njegovom gradu, koji je najviše volio. Trebinjci koji su napunili salu dokaz su da smo pravu stvar uradili. Ovim smo pokazali poštovanje, čast, ljubav, njemu i ovom gradu i njegovim sugrađanima. U Trebinje se uvijek rado vraćam - ostavio mi je to u amanet i voljela bih da to prenesem na našu djecu i da se porodično nastavi tradicija posećivanja Trebinja“, istakla je Milica.

Da bi i okupljanje u slavu glumačkog velikana mogla postati trebinjska tradicija – svjedoči glumica Marija Đajić, čija je inicijativa i potakla porodicu i prijatelje da u Trebinju bude obilježeno 50. godina od rođenja Nebojše Glogovca.

„Ja se svim svojim srcem nadam da će ovo zaista da preraste u jedan ozbiljan pozorišni festival“, istakla je ona.

Podrška obilježavanju godišnjice od rođenja velikog glumca stigla je i iz Gradske uprave, koja je – kako je istakao gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić - upotpunosti opredjeljenja da se, u saradnji sa relevantnim institucijama, oduži velikanima poniklim u Hercegovini i koji su svojim radom i djelom zadužili Hercegovinu i srpski narod u cjelini.
Rad i djelo Nebojše Glogovca, uvjeren je Ćurić, trajne je vrijednosti i od nacionalnog značaja, a ljudske vrijednosti o kojima je Nebojša svojim životom svjedočio – bile su veće i od same umjetnosti: a to su ljudskost, čestitost, snaga, hrabrost da se uvijek brane istina i sopstvena uvjerenja.

„Zato će Grad Trebinje uvijek pamtiti i njegovati lik uvaženog, stamenog i čestitog Trebinjca i Hercegovca Nebojše Glogovca, koji je uvijek ponosno isticao svoje rodno mjesto i porijeklo“, kazao je Ćurić.

Program nastavlja večeras u Kulturnom centru projekcijom pozorišne predstave „Hadersfild“, u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a u režiji Aleks Čizholm. Početak je u 20 časova.„Dani Nebojše Glogovca“ u Trebinju organizovani su uz podršku Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Kulturnog centra Beograd, Vulkan izdavaštva, Udruženja dramskih umetnika Srbije, Grada Trebinja i Kulturnog centra Trebinje.