Dani Svetog Vasilija po prvi put u Trebinju - Svečano otvaranje 7. maja pod platanima

IMG_1776_resized_20220505_104428203.JPG (96 KB)

U Trebinju će 7. maja biti otvoreni "Dani Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog", koji je će po prvi put biti organizovani u Trebinju i to zahvaljujući Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj i Gradu Trebinju.

Đakon Branislav Rajković rekao je da će "Dani Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog" biti obilježavani od 7. do 12. maja, kada se proslavlja praznik posvećen ovome svetitelju.

"Svečano otvaranje je 7. maja u 20.00 časova, u bašti pod platanima. Ukoliko bude kiša, događaj će biti održan u pozorišnoj sali Kulturnog centra. Nakon svečanog otvaranja, tokom svih dana do 12. maja biće održani ili bogoslužbeni ili kulturni događaji, među kojima je i prva kanonska posjeta patrijarha srpskog Porfirija Trebinju 10. i 11. maja", naveo je Rajković.

Svečani doček Njegove svetosti biće priređen 10. maja u 19.00 časova, na uglu ulica Kralja Petra Prvog oslobodioca i Jovana Dučića, odakle će svečana litija krenuti ka Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg, gdje će biti služena doksologija u čast Njegove svetosti. Zatim će u porti Sabornog hrama biti priređen koncert pravoslavne duhovne muzike u izvođenju članova Hora "Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški", koji ove godine slavi 130 godina od osnivanja.

"Tokom ovih nekoliko dana obilježićemo i 20 godina od obnove manastira Zavala, kada će biti prikazana izložba fotografija i kamene pllastike, te 30 godina od razaranja manastira Žitomislić i 20 godina od početka njegove obnove", istakao je Rajković.

On se zahvalio Gradu Trebinju što zajedno sa Eparhijom ZHiP organizuje ove događaje.

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Slađana Skočajić istakla je da je Trebinju i svakom njegovom građaninu posebna čast što će od 7. do 12. maja živjeti u duhu Svetog Vasilija, koji je rođen u selu Mrkonjići u Popovom polju, a čije se svete mošti nalaze u manastiru Ostrog u Crnoj Gori.

IMG_1754_resized_20220505_104628044.JPG (91 KB)

"Ovo područje je pod stalnim okriljem Svetog Vasilija. Zato ovaj veliki svetitelj zaslužuje da mu se tokom godine posveti još jedan događaj koji će podsjećati na njegov život - da je rođen u Mrkonjićima, da je kao iksušenih boravio u Zavali, a da se zamonašio u Tvrdošu, da je bio mitropolit hercegovački i da je danas jedan od najvećih svetitelja pravoslavne vjere", rekla je Skočajićeva.

Ona je istakla da je Gradskoj upravi, kao i svim građanima Trebinja, posebna čast što će 10. i 11. maja u Trebinju boraviti Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

"Dane Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog" organizuju Eparhija ZHiP i Grad Trebinje.

Napišite svoj komentar!

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Trebinje Danas već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja! Trebinje Danas zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Najnovije u ovoj kategoriji

×