Darko Mladić - Foto: RTRS

Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, izjavio je da se i dalje nada da će pravosnažna presuda njegovom ocu, koju će sutra izreći Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu, biti pravno utemeljena, a ne politička.

- Ako se bude zasnivala na pravu i dokazima koji su izvedeni na suđenju, onda će ga osloboditi. Sve drugo je politička odluka - rekao je Darko Mladić za beogradske Večernje novosti.

Darko Mladić danas putuje u Hag i uživo će pratiti izricanje presude u Mehanizmu za međunarodne krivične sudove.

On kaže da mu je holandska Vlada odobrila prioritetan prolaz, tako da će moći da uđe u zemlju bez dvonedjeljnog karantina, već samo sa pi-si-ar testom na virus korona.

Darko Mladić navodi da, budući da su ukinuli publiku, neće biti na galeriji i vidjeti oca, već će biti u odvojenoj sobi i uživo na monitoru gledati izricanje presude, a poslije toga bi trebalo da se vidi sa njim iako ne zna koliko će im vremena biti dozvoljeno.

On dodaje da mu je general Mladić rekao da je spreman.

- Dobro je zvučao i čini mi se da je zdravstveno živnuo, ali tako je uvek nekoliko dana pred njegovo pojavljivanje pred sudom - kao da ga isforsiraju sa vitaminima, a onda posle suđenja klone, nekada čak toliko da nije mogao ni da ustane iz kreveta - ističe Darko Mladić.

Izricanje presude je zakazano za sutra u 15.00 časova. Biće prenos preko sajta suda, ali odloženo pola sata.

General Mladić je prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor za ratne zločine počinjene u BiH od 1991. do 1995. godine.

Uhapšen je u Srbiji i izručen Hagu 2008. godine, od kada se nalazi u haškom pritvoru uprkos veoma lošem zdravstvenom stanju i ponovljenim zahtjevima porodice da mu se omogući liječenje u Srbiji.