Da li zbog potrebe da unaprijed uputi delegate kongresa SDA na neophodan reizbor Bakira Izetbegovića na funkciju najveće stranke " u Bošnjaka" ili zbog podsjećanja javnosti na temelje koje je politici ove partije još davno izgradio Alija Izetbegović, uoči najvažnijeg stranačkog skupa pojavila se nova programska deklaracija SDA sa starim programskim ciljevima ustanovljenim još krvavih devedesetih godina.deklaracija-sda.jpg Bošnjački političari kao da ponovo prizivaju ta vremena ili je, pak," babinom sinu" jako stalo da svoje stranačke kolege podsjeti ko bi i ubuduće, kako je to prije nekoliko dana i sam rekao, trebalo da vozi bošnjački politički brod riječima da se ne mijenja vozač koji uspješno vozi 29 godina.

Mada, zaboravlja, svjesno ili ne, da ta vožnja, na ovakav način, ne može da se voza stazama dejtonske BiH.

Ono što je u ovom lošem dobro jeste što je pomen ove deklaracje, bar na jednom pitanju,  ujedinio predstavnike srpskih političkih partija ne političkom nebu BiH.

SDA može da formira “Republiku BiH”, ali bez Republike Srpske i njene teritorije, jednoglasan je stav predstavnika političkih partija iz Srpske, koji su reagovali na novu programsku deklaraciju najveće bošnjačke partije koja bi danas trebalo da bude usvojena na partijskom kongresu.Iz vladajućeg SNSD-a su istakli da je ovaj dokument još jednom potvrdio da oni koji su izazvali rat u BiH nikada nisu prihvatili i mir.

- SNSD ostaje potpuno posvećen Dejtonskom sporazumu, međunarodnom ugovoru i Ustavu. Tražićemo da se BiH kreće ka vraćanju izvornog Ustava kakav je potpisan u Dejtonu. Sve drugo za nas je neprihvatljivo - saopšteno je iz SNSD-a.

Inače, prema deklaraciji SDA, pored stvaranja unitarne BiH, ciljevi ove bošnjačke partije su i afirmacija tzv. bosanskog jezika, “zajedničkog identiteta svih građana BiH”, uspostavljanje “vrhovnog suda BiH”, ali i reforma policije.

Jedna od prvih programskih stavki je, naveli su iz SDA, usvajanje novog ustava kojim bi BiH bila definisana kao “demokratska, pravna i socijalna država pod nazivom Republika BiH, sa tri nivoa vlasti, državnim, regionalnim i lokalnim”.

SDA je navela i da će ustrajati na reintegraciji BiH jer je “Dejtonskim mirovnim sporazumom, uprkos tome što je zaustavljena agresija na BiH, država dobila unutrašnju strukturu s brojnim mogućnostima opstrukcija i blokada”.

U vrhu prioriteta ove partije je i NATO put BiH, ali i očuvanje, kako su istakli, “tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992 - 1995. godine”. Zbog svega toga, u SDA su istakli da će u narednom periodu insistirati na reformi pravosuđa, ali i policijskih snaga. Na kraju je dodato i da će ova partija u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti promociji identiteta Bošnjaka, ali i afirmaciji bosanskog jezika kao “zajedničkog identiteta svih građana BiH”.

Mišljenje šefa Kluba poslanika ove partije u parlamentu Srpske Igora Žunića je da SDA na ovaj način  BiH želi uvesti u još veće probleme.

- Protivustavna je “republika BiH” sa jednim glavnim gradom. To je nešto što je i devedesetih godina prošlog vijeka ovaj prostor uvelo u stravične probleme - poručio je Žunić.

On je istakao da je jasna politika SDA kojom želi da jedan narod vlada BiH, što je nedopustivo.

- BiH sa ovakvim stavovima i postojećim principima sve manje je održiva - kategoričan je Žunić.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković izjavio je da je SDA zaboravila da u deklaraciju stavi još i to da u BiH bude uvedeno šerijatsko pravo, čime bi zaokružili sve ono što oni žele i kako vide BiH.

Pomenuta Deklaracija SDA, prema mišljenju šefa Kluba poslanika DEMOS-a u NSRS Spomenke Stevanović vodi u dalju radikalizaciju odnosa u BiH. Ona je navela da nije iznenađena ovakvom deklaracijom jer SDA nastavlja kontinuitet svoje politike.

Poslanik DNS-a u NSRS Darko Banjac smatra da je, kako stvari stoje, SDA odlučila da Republiku Srpsku izbaci iz BiH jer želi da usvoji programsku deklaracija u kojoj je naglašeno da je njihov primarni cilj “republika BiH”.

- Ukoliko je cilj SDA “republika BiH”, to znači da se Srpska ne nalazi u BiH, odnosno da smo postali država - rekao je Banjac.

Ukoliko to želi lider SDA Bakir Izetbegović, onda je to, kaže Banjac, dobra poruka za srpski narod, odnosno time će biti ostvareni njegovi ciljevi.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović ističe da BiH može funkcionisati samo na osnovama dejtonskog uređenja i da je za ovu stranku potpuno neprihvatljiva deklaracija SDA.

- Dejtonski mirovni sporazum za nas je jedini relevantan okvir. Sve drugo za SDS je neprihvatljivo - naglasio je Šarović.

Da nikakva rekonstrukcija BiH ne dolazi u obzir kategoričan je predsjednik PDP-a Borislav Borenović.

- Ova deklaracija će samo pogoršati ionako lošu političku situaciju u BiH, a što se tiče ovih srpskih dijelova, to će ostati njihovi nedosanjani snovi - rekao je lider PDP-a.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić kaže da je nesporno da je deklaracija antisrpska, antiustavna i neistinita.

- Antisrpska je jer je usmjerena protiv svega onoga gdje postoji odluka nadležnih institucija Srpske i legitimnih srpskih predstavnika. Ona je i antiustavna jer se u BiH u tom dokumentu definišu tri nivoa vlasti, gdje je drugi nivo vlasti regionalni. Republike i entiteti nisu regioni -  ističe Stevandić.

Reagovali su i predstavnici hrvatskog naroda. Iz HDZ-a su istakli da ova deklaracija nije ništa drugo nego stav svih bošnjačkih stranaka - stvaranje građanske BiH.

- Zaboravljaju da je BiH stvorena kao država tri jednakopravna konstitutivna naroda. Samo prijedlozi koji idu u pravcu izgradnje BiH, kao jednakopravne, u interesu su održivosti i budućnosti BiH - rekla je zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić istakao je da se radi o “dobroj deklaraciji”, te da “jedva čeka da se krene sa njenom realizacijom”.