Delegacija MH „Elektrprivreda Republike Srpske“, Matično preduzeće a.d. Trebinje, na čelu sa generalnim direktorom MH „ERS“ Lukom Petrovićem boravi u dvodnevnoj posjeti Mađarskoj, gdje se sastala sa predstavnicima kompanije Lugos Renewables, sa kojom je razgovarala o uslovima za izgradnju i finansiranje Solarne fotonaponske elektrane Trebinje 1.

Radi se o renomiranoj kompaniji sa velikim iskustvom i izgradnji objekata iz obnovljivih izvora energije, prvenstveno sloranih parkova.

Izgradnja solarne elektrane Trebinje 1 snage 73 megavata planirana je na Zubačkom platou nadomak Trebinja. Investicija je vrijedna preko stotinu miliona maraka i predstavljaće najveći solarni park na Balkanu.

U delegaciji ERS – a su, osim Petrovića i izvršni direktori za pravne poslove i investicije i razvoj, Borislav Grubač i Jovica Vlatković, kao i direktor Solarne elektrane Trebinje 1, Milutin Mastilović.

Elektroprivreda Republike Srpske teži što većem razvoju “čiste” energije iz obnovljivih izvora, jer će se u narednim godinama morati suočiti sa obavezom plaćanja naknada za emisiju ugljen-dioksida, što će podići cijene električne energije.