IMG-2e3b1d76ac095c24c51b2c5248a09c9e-V-min-1110x833.jpg (302 KB)

Predstavnici Grada Trebinja boravili su u studijskoj posjeti regiji Istra u Hrvatskoj u okviru “RAST” projekta.

Delegaciju Grada su činili predstavnici Gradske uprave, Razvojne agencije TREDEA, Turističke organizacije, Agrarnog fonda te kompanija koje posluju u sektorima turizma i poljoprivrede, sa naglaskom na aktivnom/outdoor turizmu (Herz Adventures) i vinskom sektoru (Vinarija Anđelić).

Tokom posjete učesnici su imali priliku za razmjenu iskustava i upoznavanje sa primjerima dobre prakse u oblastima koje su tema projekta.

Održan je sastanak sa Agencijom za ruralni razvoj Istre (AZRRI) koja je predstavila svoje djelovanje i brojne realizovane projekte te sa Istarskom razvojnom agencijom IDA koja, između ostalog, upravlja novim co-working prostorom u Puli kao vidom usluge i podrške mladim preduzetnicima i start-up kompanijama.

Osim toga, upriličena je i posjeta Razvojnoj agenciji “Srce Istre” i njihovom “PazinUP” preduzetničkom inkubatoru, kao i posjete i upoznavanje sa razvojem ruralnog i turizma uopšte u mjestima Pazin, Bale, Vodnjan i gradovima Poreč, Pula i Rovinj.

Studijska posjeta je organizovana u okviru projekta “Unapređenje konkurentnosti u sektorima turizma i poljoprivrede” koji sufinansiraju CARITAS Švajcarska i Grad Trebinje, a koji se realizuje u okviru šireg projekta “Promocija inkluzivnog razvoja ruralnih područja kroz sistemsku tranziciju u Bosni i Hercegovini – RAST”.