Saborna crkva Svete trojice u Mostaru - Foto: RTRS
Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru noćas je ponovo opljačkana, devastirana i pokidani su svi kablovi od električne energije, rekao je starješina Saborne crkve Duško Kojić, istakavši da strahuje za za svoju, kao i bezbjednost zajednice i ovog svetog hrama.

Zbog toga Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru više ne svijetli, neće se čuti zvona niti raditi satovi koji su bili simbol multietničkog Mostara.

Starješina Saborne crkve Duško Kojić i sveštenstvo od jutros u suzama obilaze svaki ćošak ove bogomolje koja godinama pokušava da se izdigne iz pepela.

Kojić je rekao da su opljačkani svi kablovi iz Saborne crkve i da je šteta neprocjenjiva.

- Pitanje je da li se više može vratiti sve u isto stanje u kojem je bilo. Pokidani su svi kablovi koji dovode struju u Sabornu crkvu, omogućavaju rad zvonika, osvjetljenja i sata. Pitam se - da li je ovo poruka da neko ne želi da svijetli Saborna crkva, da se ne čuju zvona - rekao je Kojić za Srnu.

On je podsjetio da ovo nije prva krađa, ali nisu svaki put željeli uznemiravati javnost.

Kojiću je opljačkan stan prije izvjesnog vremena, a opljačkana je i Saborna crkva, kako kaže, u ovoj godini 10 puta.

- Nismo to prijavljivali u javnosti iz uvjerenja da ovo nije napad na crkvu već da je to djelo lopova. Ja se danas ne osjećam bezbjedno u Mostaru. Da li radovi na crkvi ovako dugo traju zato što postoji želja da se ova crkva ne obnovi? Na svaki naš korak naprijed neko nas vrati tri koraka unazad. Ovo je skandalozan i vandalski čin. Rastrojen sam emotivno kao čovjek i sveštenik - rekao je Kojić.

On je dodao da je jutros u suzama zatekao majstora koji je radio kablove, a da su svi koji su došli isto odreagovali.

- Strahujem za svoju bezbjednost, za bezbjednost zajednice i za bezbjednost Saborne crkve - rekao je Kojić.

On je dodao da policija pokušava uraditi što je u njihovoj nadležnosti i da su nekoliko puta i uhvatili počinioce.

- Do sad smo ovo shvatali kao pljačke pojedinaca, ali kada je ovoliko uništena da više ne može da svijetli i da zvone zvona, da satovi ne rade - pitam se koji su motivi svega ovoga - rekao je Kojić.

On je naveo da bi zatražio i zaštitu i sastanak da se vidi o čemu je riječ, ali da njegove molbe do sada nisu bile uslišene i da su se završavale na obećanjima.

- Svi pokazuju volju i zainteresovanost, ali to se završi na obećanjima i nikada se ništa ne realizuje. Jutros su pravoslavni sveštenici u suzama u Sabornoj crkvi. Ovo je prešlo sve granice - poručio je Kojić.