Devet osoba sa Daunovim sindromom dobija priliku za posao
BANJALUKA - U narednom periodu može se očekivati ažurniji rad na zapošljavanju osoba sa Daunovim sindromom, a upravo njih devet dobiće priliku da radi u Olimpijskom centru "Jahorina".

Resorni ministar održao je sastanak sa predstavnicima Daun sindrom centra Banjaluka, Olimpijskog centra "Jahorina", Centra za socijalni rad i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, na kojem su dogovorene naredne aktivnosti.

"Cilj je osnivanje zaštitne radionice u okviru Privrednog društva 'Olimpijski centar' Jahorina, čime bi ova lica bila lakše integrisana u društvo, a svojim radom bi doprinijela unapređenju lične egzistencije", rekao je Egić.

Prema njegovim riječima, resorno ministarstvo podržava ovu inicijativu i zaštitnu radionicu u skladu s kojom bi se trebalo zaposliti devet osoba sa Daunovim sindromom. "Nadam se da će ovu inicijativu podržati i druga privredna društva, ustanove i firme u Srpskoj, jer zapošljavanje lica sa invaliditetom podrazumijeva odgovarajuću podršku i brojne olakšice", kazao je Egić te dodao: "Ova radionica će njima omogućiti lakšu integraciju u društvo, kao i inkluziju, a oni će svojim radom doprinijeti povećanju svoje lične egzistencije", kazao je Egić.

Zoran Jelić, direktor Daun sindrom centra Banjaluka, izrazio je zadovoljstvo ovom inicijativom jer je, kako kaže, bitno da lica sa Daunovim sindromom budu radno sposobna i samostalna.

"Ovo sve je stvarna socijalna integracija osoba sa poteškoćama u razvoju", rekao je Jelić. Vlado Đajić, ambasador osoba sa Daunovim sindromom, kazao je da je ovo prelijepa aktivnost za one koji budu boravili na ovoj radionici na Jahorini.

"Želim da zahvalim svima koji su stali uz nas te nam pomogli da naše drugare izvedemo iz kuća, odnosno da im omogućimo jednu lijepu aktivnost koja će njima mnogo značiti", kazao je Đajić.

Da je radno osposobljavanje osoba sa Daunovim sindromom jako bitno za njih dokazuje to da je u toku prošle godine u banjalučkom Domu omladine otvoren kafić u kome rade osobe sa Daunovim sindromom.

Kafe je dio projekta koji sprovodi Servis centar "Dajte nam šansu - Zvjezdice", a koji je podržan od strane grada Banjaluka.