U okviru projekta „Život na granici BiH/CG-stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije“ , koji finansira Evropska unija u vrijednosti od 331.712,56 evra, danas je pokrenuta nova web stranica www.heritage-bih-mne.com.


Cilj je promocija turizma u prekograničnom području Bosne i Hercegovine i Crne Gore.


Stranica se bavi valorizacijom 40 spomenika i objekata koji spadaju u red kulturnog, istorijskog i prirodnog nasljeđa lociranog u Trebinju i Bileći u Bosni i Hercegovini i Nikšiću i Plužinama u Crnoj Gori.


Miljan Vuković, koordinator kaže da će se u narednih mjesec i po dana projekat u potpunosti završiti.


„Ceremonija podignuća barki koju smo dugo najavljivali će biti upriličena 31. maja i tada ćemo napraviti prve turističke rute koje smo izradili kroz projekat. Rekonstruisane su zidine kao i marina. Iste i slične aktivnosti smo radili i u Crnoj Gori. Danas smo napravili novu stranicu , koja će biti korišćena samo za cilj ovog projekta. Kroz grad se upravo postavljaju table sa QR kodovima“ objašnjava Vuković.


Na novoj web stranici, nalazi se 40 kratkih inspirativnih priča o pomenutim objektima koje će zaintrigirati i potaći na njihovo istraživanje s ciljem unapređenja turizma na prekograničnom području. Vuković kaže da svaku od ovih priča prate i 9 fotografije objekata koji su do sada bili nepravedno zanemareni.


Projekat provode Javna ustanova „Kulturni centar“ Trebinje, Grad Trebinje, Udruženje građana „Centar za razvoj Hercegovine“, Udruženje građana „Home“ Trebinje, JU „Centar za kulturu“ Plužine, NVO ”Ženska akcija” Nikšić i „Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore”.


RT