Banjaluka - Kada je u martu 2013. godine, teška srca, odlučio da zbog zdravstvenih problema prekine veoma uspješnu karijeru, Branislav Krunić nije ni slutio da će četiri godine kasnije njegovo ime ponovo biti na vrhu liste strijelaca nekog takmičenja.


Iskusni fudbaler banjalučkog Željezničara u kojem je igrač, kapiten i trener čvrsto gazi ka plasmanu u Prvu ligu RS, a za tako nešto najzaslužniji je upravo on. Iako je poslije odlaska u, ispostaviće se privremenu penziju, obukao odijelo i postao direktor Borca, ponovo se vratio onom što najbolje radi.
- Omladinska škola bila je zapuštena, pa sam želio da uspostavim saradnju sa Sport timom, koji je nekoliko posljednjih godina glavna ekspozitura Željezničara. Ubrzo potom sam otišao sa Gradskog stadiona, a sa "Predgrađa su me pozvali da im pomognem, ali tada nisam bio spreman. Ostali smo u kontaktu i nedugo potom su me zamolili da za njih igram rekreativno. I tako je sve počelo - rekao je Krunić.
Iskusni fudbaler sredine terena pomogao je tadašnjem četvrtoligašu da se plasira u viši rang i odmah je stigla nova ponuda.
- Kada smo se plasirali u Treću ligu čelnici kluba su predložili da budem i igrač i trener i pristao sam. U prošloj sezoni smo uspjeli da se plasiramo među drugoligaše, a sada smo na korak i od plasmana u elitu Srpske. Uspio sam na igrače da prenesem svoju fudbalsku filozofiju i na to sam i te kako ponosan - nastavio je Krunić.
Željezničar je ove sezone odigrao 22 prvenstvena meča i postigao čak 73 gola. Krunić se 25 puta upisao u strijelce, a mladi Bojan Marković pet puta manje.
- Starosna razlika između Markovića i mene je skoro 21 godinu, ali to nam ne smeta da se na terenu odlično nadopunjavamo. Zasluge za velike uspjehe ne pripadaju samo nama dvojici već i ostalim golobradim mladićima Dejanu Bosančiću, Davidu Čoliću, Nemanji Tadiću, Jovanu Vladimiru Pavloviću, koji je reprezentativac Srbije do 18 godina. Ne smijemo zaboraviti ni one nešto starije. Njih predvode Danijel Majkić, koji je ujedno i trener mlađih kategorija, te moj Trebinjac, golman Mladen Kukrika - istakao je Krunić.
Uprava kluba je na polusezoni, poslije dobrih jesenjih rezultata, odlučila da baci sve karte u napad na Prvu ligu.
- Osvojili smo titulu jesenjeg šampiona i to je bio normalan slijed događaja. Naš klub ispunjava većinu uslova, koji zahtijeva igranje u najvišem rangu Srpske, a sve eventualne nedostatke otklonićemo u hodu. Najvažnije je da se zadržimo na prvoj poziciji - rekao je Krunić.
Još nije odlučio šta će uraditi na kraju sezone, ako se ekipa plasira u viši rang.
- Kao što sam rekao prije nešto manje od tri godine je krenulo spontano, ali ne treba zaboraviti da je mnogo teže igrati u drugoj ligi, nego u trećoj i četvrtoj. U prvoj je još teže, jer to zahtijeva daleko veću posvećenost i treninzima i obavezama. Nikako ne želim da zanemarim porodicu, ali sigurno je da ću ostati na "Predgrađu", koje je postalo dio moje svakodnevice, a ovdje sam doživio i drugu fudbalsku mladost. Želim da nastavim, jer sam još gladan pobjeda i golova, kao dijete - nastavio je Krunić.
Godinama se borio sa surovim profesionalizmom, gdje su ponekad zaboravljene prave ljudske vrijednosti.
- U ove posljednje tri godine upoznao sam veliki broj ljudi, koji ne vole fudbal iz koristi već im je to sastavni dio života. U ovim nižim ligama radi mnogo nepoznatih ljudi, koji su istinski zaljubljenici u "bubamaru". Oni ne žale svoj trud, ni vrijeme da budu uz svoj klub. Te vrijednosti moramo više da cijenimo i njegujemo, jer bez takvih pojedinaca fudbal na ovim prostorima sigurno ne može naprijed - dodao je Krunić.

Blistava karijera


Branislav Krunić rođen je 28. januara 1979. godine u Trebinju, a u Leotaru je prošao sve selekcije. Već 2000. godine je prešao u slovenačku Olimpiju, odakle se poslije godinu vratio na "Police" i sa Trebinjcima je postao prvak RS, potom BiH, a zatim je igrao i u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Fudbalski put ga je odveo u ukrajinski Volin, a zatim je pet sezona igrao u Rusiji, noseći dres Toma i Moskve. Vratio se u Trebinje, a onda je uslijedio novi odlazak u Rusiju, u Dinamo iz Brianska. Početkom 2011. stigao je u banjalučki Borac, gdje je dvije godine kasnije zbog zdravstvenih problema odlučio da prekine karijeru. Ipak, bez lopte nije mogao pa je odlučio da se ponovo aktivira.

Leotar


Branislav Krunić je tužan zbog toga što klub u kojem je započeo karijeru, trebinjski Leotar, preživljava teške trenutke.
- Leotar je bio prvi šampion zajedničke lige BiH, ali posljednjih godina doživljava pravi sunovrat. Prošle sezone su ispali čak u Drugu ligu, grupa istok. Nadam se da će se veoma brzo vratiti na stare staze uspjeha, a možda je nagovještaj toga i nedavni plasman u finale Kupa Republike Srpske, gdje će igrati protiv premijerligaša Radnika iz Bijeljine - naglasio je Krunić.
Darko Pašagić/Glas Srpske