Porod nacionalni park.webp

Na Fejsbuk profilu Hrvatske gorske službe spasavanja objavljeno je da je djevojka iz inostranstva rodila djevojčicu u Lugarnici u Nacionalnom parku Paklenica.

"Prije dolaska tima HGSS-a, mlada strana državljanka rodila je djevojčicu uz asistenciju radnika Nacionalnog parka. Majka i novorođenče su bezbjedno prebačeni u kanjon, gdje su predani HMP timu", napisao je HGSS.
Direktor NP-a Paklenica Natalija Andačić potvrdila je za hrvatske medije da porodilja nije znala da je trudna i da je, na svu sreću, u timu za spasavanje bio i ginekolog.

"HGSS je majku i bebu transportirao do puta, jer ima puno hoda od Lugarnice gdje je žena rodila. Hitna pomoć je došla i odvezla majku i dijete u bolnicu. Na terenu je sve prošlo u redu, i majka i dijete su bili dobro", rekla je Natalija za Index.

Dodatne detalje o tome otkrile su anesteziolog Anela Ušanović i ginekolog Dora Perinčić koje su kao članovi HMP-a svjedočile ovome trenutku.

Ušanović je rekla kako ovo nije bila rutinska intervencija i da nikad nije učestvovala u ovakvom zahvatu.

"Mogu reći da smo da sam danas bila u sklopu dežurne ekipe, da smo se prvi našli na mjestu događaja", rekla je za RTL.

Djevojka se sama porodila u Lugarnici.

"Porod je, kad smo došli, bio u zadnjoj fazi. Porodila se sama u Lugarnici. Mi smo priskočili sa svom medicinskom opremom i krenuli u zbrinjavanje. Imali smo sreće što smo u blizini imali dodatnu pomoć od GSS-a. Došao je ginekolog koji je i meni olakšao pomoć", dodaje Ušanović.

Ginekolog Perinčić, koja je učestvovala u porodima trudnica koje nisu ni znale da su trudne, kaže da se to nikada nije dogodilo u ovakvim uslovima. Sve je, kaže, za nju bilo jako emotivno.

Majka je, navodi HGSS-ovac Marko Rakovac, bila u emotivnom šoku, ali da su se dobro nosili s time.