Đi Ping - Foto: RTRS
Od Ustanka u Nančangu, 1. avgusta 1927. do 1. avgusta ove godine, prošlo je 95 godina, tokom kojih je Kineska narodnooslobodilačka armija prerasla od male do velike, kao i od slabe do jake, istakao je ambasador Kine u BiH Đi Ping.

Autorski tekst ambasadora Kine u BiH povodom obilježavanja 95 godina od osnivanja Kineske narodnooslobodilačke armije Srna prenosi u cijelosti:

Današnja kineska vojska postala je snažan stub za očuvanje suvereniteta, bezbjednosti i razvoja države, te važna snaga za održavanje mira i razvoja u svijetu. Posljednjih godina kineska vojska se pridržavala smjernice Si Đinpingove misli o jačanju vojske, temeljno je primijenila vojnu strategiju za novu eru, ubrzala integrisani razvoj mehanizacije, informatizacije i inteligencije, te kontinuirano poboljšala svoju sposobnost rješavanja raznolikih prijetnji i obavljanja različitih zadataka. Time kineska vojska kreće na novi put razvoja.

Od osnivanja Narodne Republike Kine, kineska vlada uvijek sprovodi nezavisnu i miroljubivu spoljnu politiku, odbrambenu politiku nacionalne odbrane, te se drži puta mirnog razvoja.

Kina je do sada jedina zemlja na svijetu koja je u svoj Ustav ugradila "pridržavanje puta mirnog razvoja". Kina je ujedno i jedina od pet država s nuklearnim oružjem koja je obećala da neće biti prva koja će ga koristiti. Kina insistira na politici koordinisanog razvoja nacionalne odbrane i ekonomije, te razumno određuje obim potrošnje za odbranu.

U posljednjih 30 godina, udio godišnje potrošnje za odbranu u bruto domaćem proizvodu manji je od dva odsto, što je ne samo manje od najvećih zemalja svijeta, već i od svjetskog prosjeka koji je 2,6 odsto.

Istorijski, kineski narod ima tradiciju pomaganja svijetu. Tokom posljednjih godina, Kina je u međunarodnoj zajednici doprinijela jačanju javne bezbjednosti alatima čuvanja mira, pratnje brodova i humanitarne pomoći, igrajući aktivnu ulogu u globalnoj areni. Od 1990. godine, kineska vojska je učestvovala u 29 mirovnih akcija UN sa više od 50.000 vojnika. Tako je Kina među stalnim članicama Savjeta bezbjednosti izbila na prvo mjesto po brojnosti vojnika u misijama UN.

Takođe, Kina je druga zemlja po doprinosu mirovnim akcijama UN. Trenutno, više od 2.400 kineskih vojnika izvodi mirovne misije širom svijeta, a više od 8.000 pripadnika mirovnih snaga u pripravnosti je za akcije očuvanja svjetskog mira.

Bezbjednost je prva briga raznih zemalja, a mir je zajednički glas svih naroda. Današnji svijet prolazi kroz duboke promjene neviđene tokom vijeka. Suočavamo se s terorizmom, klimatskim promjenama, pandemijom kovid 19 i sa sve više globalnih problema i izazova. Teško je bilo kojoj zemlji da ostane podalje od toga i bude sama.

Izgradnja zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo je jedini način za rješavanje globalnih pitanja. Prije osam godina, predsjednik Si Đinping je kreativno iznio cjelokupni koncept nacionalne bezbjednosti i stavio razvoj bezbjednosti u cijeli proces nacionalnog razvoja u oblastima. Si je istakao da se "koordinišu razvoj i bezbjednost, otvaranje i bezbjednost, tradicionalna i netradicionalna bezbjednost, vlastita i zajednička bezbjednost, čuvanje nacionalne bezbjednosti i oblikovanje nacionalne bezbjednost".

U aprilu, predsjednik Si Đinping predložio je inicijativu o globalnoj bezbjednost. Posvećeni smo praktikovanju zajedničke, sveobuhvatne, kooperativne i održive ideje o bezbjednosti; dosljedno poštujemo suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja; dosljedno poštujemo ciljeve i principe Povelje UN; uvijek dajemo veliku pažnju racionalnim brigama svih zemalja kada je riječ o bezbjednosti; odlučno se pridržavamo mirnog rješavanja nesuglasica i sporova među raznim državama putem dijaloga i konsultacije; odlučno se pridržavamo cjelokupnog planiranja i održavanju bezbjednosti u tradicionalnim i netradicionalnim područjima.

Iako su Kina i BiH geografski udaljene, vojske dvije zemlje aktivno su vršile razmjenu i saradnju u različitim oblastima na principima međusobnog poštovanja, jednakosti i obostrane koristi, što je unaprijedilo međusobno razumijevanje i produbilo prijateljstvo. Od uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i BiH, odnosi su, uz zajedničke napore, nastavili da se dubinski razvijaju, pa su i odnosi dvije vojske takođe dostigli novi nivo.

Dvije vojske razmijenile su posjete visokih zvaničnika, uspostavile i unaprijedile mehanizam dijaloga i istraživanja među visokim oficirima, te dalje produbljivale saradnju u oblasti obuke kadra. Kineska strana je u skladu sa svojim mogućnostima pružila pomoć u modernizaciji Oružanih snaga BiH i u borbi protiv epidemije kovid 19.

Kineska narodnooslobodilačka armija je u budućnosti spremna da nastavi da razvija prijateljsku razmjenu i praktičnu saradnju sa Oružanim snagama BiH, te pruži nove doprinose održivom i zdravom razvoju odnosa dvije zemlje.

"Biti prijateljski i dobronamjeran prema susjedima i harmonizovati sve narode", dosljedan je način života u kineskoj civilizaciji, a takođe i element spoljne politike kojeg se dosljedno pridržavamo.

U novom istorijskom periodu, Kina želi zajedno sa BiH i svim drugim narodima iz cijelog svijeta da dalje jača međusobno povjerenje i saradnju u oblasti bezbjednosti, te nastavi da bude graditelj svjetskog mira, branilac međunarodnog poretka, kao i da doprinese globalnom razvoju