Milo Đukanović - Foto: REUTERS
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je Srpska pravoslavna crkva "perjanica velikosrpskog nacionalizma" i da zajedno sa, kako je kazao, nacionalističkom opozicijom hoće da "posrbi" Crnu Goru.

- SPC je u kontinuitetu pokušavala da potre državni i nacionalni i kulturni identitet Crne Gore, da bi zapravo posrbila Crnu Goru, želeći sebe da predstavi starijom od Crne Gore i zaslužnom za nastanak Crne Gore - ocijenio je sinoć Đukanović u emisiji Presing na N1.

Upitan zašto sveštenici Srpske pravoslavne crkve posreduju u formiranju nove vlade, predsjednik Crne Gore je odgovorio: "Zbog toga što je osnovna ideja te politike ideja posrbljavanja Crne Gore".

Prema njegovim riječima, od vremena obnove crnogorske nezavisnosti, Demokratska partija socijalista insistira na novom sistemu vrijednosti, na građanskoj državi Crnoj Gori uprkos, kako je rekao, čestim pokušajima "prosrpske opozicije" da ustavno preformuliše Crnu Goru.

- Kao što znate, u ustavu je zapisano da je Crna Gora građanska, a prosrpska opozicija je tražila da se Crna Gora definiše kao država srpskog i crnogorskog naroda. Pored toga, insistiramo na multietničkoj demokratiji, odnos prema manjinama te nacionalističke opozicije - znate. Imali ste prilike da neke od tih slika vidite u prvim danima nakon izbora - rekao je Đukanović.

Dodao je da "nasuprot tome nacionalistička opozicija u kontinuitetu, a posebno u predizbornoj kampanji potpomognuta Srpskom pravoslavnom crkvom je željela da Crnu Goru odvrati od tih vrijednosti".

Ta politika, kaže, uporno insistira da je Crna Gora srpska država koja bi morala biti u okviru strateških, bezbjednosnih i spoljnopolitičkih interesa Rusije. Ta politika je, kako dodaje, u svojoj retorici i tokom kampanje insitirala da je NATO "četvrti rajh", da je evropska civilizacija - civilizacija trulih vrijednosti i da zbog toga Crna Gora griješi kada insistira na ostvarivanju članstva u Evropskoj uniji.

- Jasno je potpuno da je udarna pesnica takve politike u ime velikosrpskog nacionalizma i ruskih imperijalnih interesa na Balkanu bila Srpska pravoslavna crkva i otuda je logičan odgovor na pitanje: sveštenici SPC su djelovali i dalje djeluju u skladu s tim nacionalističkim interesima i interesima za identitetsko potiranje Crne Gore - smatra Đukanović.

On tvrdi i da je prisutan pokušaj rehabilitacije velikodržavnih projekata na prostoru zapadnog Balkana, od kojih je "inicijalni projekat Velike Srbije". Kaže da ta ideja ima podršku ne samo nacionalističkih krugova iz Beograda.

O navodnim poslovnim vezama s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Đukanović kaže da nikada nikakve poslovne i bilo kakve interese, mimo javnih interesa iz pozicije premijera Crne Gore ili predsjednika Crne Gore nije imao i nema, niti sa predsjednikom Vučićem, ni sa bilo kojim drugim državnikom sa kojim se sretao.