djukanovic.jpg

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da bi Srpska pravoslavna crkva (SPC) da upravlja Crnom Gorom i da određuje njen pravac i karakter, te da će on stvoriti crkvu nacionalnih Crnogoraca, i još jednom zaprijetio da će oduzeti imovinu SPC.

“Nije tu riječ o zakonu, niti o imovini, jer i taj zakon i ukupna pravna i demokratska praksa, danas svakome, dakle i vjerskim zajednicama, obezbjeđuje pouzdanu imovinsku zaštitu pred nacionalnim i evropskim pravosudnim institucijama. Riječ je o drugom. Da li je Crna Gora u stanju da uspostavi vladavinu prava koja nije samo imperativ evropske integracije, nego, prevashodno normalnog i civilizovanog života u našoj državi? Ili, postoje subjekti društva koji imaju ekskluzivna prava, kao što je slučaj sa SPC, koja bi da upravlja Crnom Gorom, da joj određuje karakter i budući razvoj? Preciznije, da li je Crna Gora demokratsko multietničko društvo, ili srednjevjekovno teokratsko, srpsko, kako nas podučavaju crkveni velikodostojnici“, kazao je Đukanović na pres konferenciji.

„Je li Crnoj Gori mjesto u Evropi ili na drugoj strani“, rekao je Đukanović na koferenciji za medije povodom dvije godine mandata, koja se održava ispred rezidencije na Cetinju.
Crna Gora nije nepromišljeno izabrala, naš izbor je nezavisnost, suverenost, multietičnost, NATO i evropski sistem vrijednosti. Naš izbor je zauvijek antifašizam“, kazao je on, dodajući da svaka vjerska zajednica može biti samo ravnopravan dio društva a ne pandan državi.
„Suočili smo se s otporom SPC da vrati oteto i ukradeno od Crne Gore“, kazao je on.

„Zakon o slobodi vjeroispovijesti treba Crnoj Gori. Da li bi nam svima bilo bolje bez ovih ostrašćenih konflikata, da, ali šta je cijena toga – da odustanemo od modernizacije i evropeizacije, to je skupa cijena. Zakon je otvorio mnoga pitanja.
Suočili smo se sa otporom SPC da vrati Crnoj Gori ono što je Crne Gore, ono što je oteto, ono što je ukradeno iz crnogorske istorije i oko toga se ne kolebamo kakvi god bili otpori, istakao je Đukanović.

Sve što je zakonito stečeno srećno služilo, sve ono što je oteto od države Crne Gore biće ponovo njeno koliko se god ko protivio i kakvim god metodama“, kazao je Đukanović.
Ne nudite nam izanđale i okrvavljene formule za budućnost Crne Gore i Balkana, nećemo ih prihvatiti, poručuje on.
Vjeruje da je riječ o tome „da se odbrani uspostavljeni monopol“.
„Vjerujem da ćemo se lako saglasiti da nijednoj vjerskoj zajednici pa ni SPC ne pripada pravo da prisvaja tuđu imovinu, da se odupire sudskoj provjeri katastarskih evidencija, da izbjegava kontrolu finansijskog poslovanja svake vjerske zajednice, da ne plaća porez i ilegalno u CG gomila na stotine sveštenika.

Ponudili smo SPC da bude dio rješenja – obnove samostalne Crnogorske crkve…Obnovili smo državu, vrijeme je da obnovimo i crkvu. Oni za sada tu ponudu odbijaju i neće im prvi put ako propuste izglednu šansu. U tom slučaju preostaje im da nastave da budu crkva nacionalnih Srba u Crnoj Gori, ali tada ćemo morati stvoriti i crkvu nacionalnih Crnogoraca.

Ne mislim da je to najbolje rješenje, bolje sam ponudio – da imamo Pravoslavnu crkvu koja će okupiti sve vjernike. Crnogorci imaju ista prava i potrudićemo se da se razvije infrastruktura i da se državnom diplomatijom doprinese kanonskom priznanju te crkve i njenoj autokefalnosti. Svako drugačije postupanje države bilo bi neodgovorno“, kaže Đukanović.