154411.jpg

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je na ponovno odlučivanje zakone koje je donijela crnogorska skupština na sjednici 29. decembra 2020. godine, među kojima su u izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Pored Zakona o izmjenama i dopunama zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, na skupštinskoj sjednici 29. decembra usvojeni su i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o državnim službenicima i namještenicima, Zakon o dopunama zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o izmjenama i dopunama zakona o kreditnim institucijama, Zakon o izmjenama zakona o sanaciji kreditnih institucija i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Milo Đukanović je, navodeći razloge za odluku, podsjetio da je shodno članu 90 stav 3 Poslovnika Skupštine propisano: "Kvorum se utvrđuje primjenom elektronskog sistema za glasanje, na način što je svaki poslanik dužan da se lično identifikuje (prijavi) ubacivanjem identifikacione kartice u poslanički pult na svom sjedištu ili na osnovu evidencije generalnog sekretara Skupštine".

"Stoga je otvoreno pitanje da li je prilikom početka predmetne sjednice i usvajanja njenog dnevnog reda postojao kvorum, a samim tim i pitanje demokratskog legitimiteta, kao i usaglašenosti usvojenih zakona sa Ustavom Crne Gore i važećim pravnim propisima", naveo je Đukanović u dokumentu upućenom predsjedniku Parlamenta Aleksi Bečiću.

Ukazao je i na "otvoreno pravno pitanje" konstatovanja prestanka mandata poslaniku Filipu Adžiću i potvrđivanja mandata Suade Zoronjić, s obzirom na, kako navodi, većinski donešenu negativnu odluku Državne izborne komisije, "kao i na ukupnu parlamentarnu praksu u Crnoj Gori da se mandat člana Parlamenta potvrđuje tek na prijedlog tog nezavisnog institucionalnog autoriteta." Parlament Crne Gore usvojio je izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti 29. decembra.

Za to je glasao 41 poslanik vladajuće većine. Opozicija nije prisustvovala sjednici.