Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je povodom prikazivanja dokumentarnog filma na albanskoj televiziji pod nazivom "Velika srpska istorijska obmana–kako su Srbi ukrali albansku istoriju", da takvi pokušaji imaju sve obrise kulturnog genocida, koji je, kako istorija uči, često uvod u fizički genocid.
Marko Đurić (foto:D. Danilović/RAS Srbija) -

U saopštenju ovog ministarstva naglašava se da se u filmu bezočno falsifikuju istorijske činjenice, a srpske crkve, manastiri i spomenička i duhovna tradicija na Kosovu i Metohiji proglašavaju albanskim, sa jasnim ciljem promovisanja velikoalbanske pogromaške politike na štetu Srbije i srpskog naroda.

- Pozivamo sve nosioce takvih pokušaja – pojedince, grupe i institucije na uzdržanost, a srpsku javnost, obrazovni i sistem kulture, diplomatiju i medije, institucije države, SANU, Maticu srpsku, univerzitete i sve druge društvene subjekte da budu svjesni i djelatni u ovim zabrinjavajućim okolnostima te da afirmaciji, zaštiti i promociji srpske kulture, tradicije, jezika i pisma posvećuju punu pažnju u zemlji a naročito i u međunarodnim okvirima - navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije istakli su da je riječ o očigledno orkestriranoj aktivnosti iz šovinističkih krugova nekih susjednih zemalja u regionu koje su usmjerene na poništavanje, brisanje iz istorije ili preotimanje srpske kulturne baštine, kako materijalne, tako i nematerijalne.

- Srpski narod gdje god da živi i srpsko društvo i država imaju pravo i obavezu da se tim zlokobnim namjerama suprotstave snažno i na dostojanstveno miran ali odlučan način - poručili su iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocijenio je povodom prikazivanja tog dokumentarnog filma da ovakvu potrebu falsifikovanja nastoje da generišu promoteri fašističkih velikoalbanskih ideja, kojima otimanje tuđe istorije i tradicije jeste samo nešto što nadopunjuje otimanje tuđih teritorija, saopšteno je iz Kancelarije.

- Razumije se da se Srbija nikada i ni po koju cijenu neće odreći svojih svetinja na Kosovu i Metohiji, a vjerujemo da ni albanski narod, koji je ponosan na sopstvenu bogatu istoriju i tradiciju, nema potrebu da poseže za tuđom - poručio je Đurić.

On je istakao da se naslućuje da im u ovom slučaju pomažu i određeni inostrani centri moći koji, ne prvi put u istoriji, na velikoalbanski projekat gledaju kao na sredstvo za zadovoljenje sopstvenih ekspanzionističkih ciljeva.

Đurić je poručio da Srbija želi da u budućnosti i sa Albanijom i sa Albancima ima najbolje moguće odnose.

- Smatramo da je potrebno zaustaviti velikoalbanske propagandiste i falsifikatore istorije, kako bi i srpski i albanski narod mogli da imaju sigurnu i prosperitetnu budućnost - zaključio je Đurić.

Istoričar Miloš Ković ocijenio je da je Srbiji objavljen kulturni rat i da traje borba za zatiranje srpskog nasljeđa, u kojoj albanski šovinisti nisu usamljeni jer se isto događa u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

On je za "Sputnjik" istakao da nema smisla polemisati o besmislenim tvrdnjama iznesenim u filmu, ali da ne treba okretati glavu na drugu stranu i odmahivati rukom zato što iza ovog filma stoji ozbiljna podrška.

- I te kako ima smisla mobilisanje našeg društva i kulturnih institucija, Ministarstva kulture, SANU i drugih institucija u odbranu onoga što je naše - rekao je Ković.

U prvoj epizodi serijala "Korijeni Albanaca", između ostalog, je navedeno da su Srbi preuzimali "albanske crkve", kao što su Gračanica, Bogorodica Ljeviška ili Dečani, nasilno slovenizovali imena stanovnika, otimali katoličke bogomolje.

Nastavak serijala govori, na primjer, o zavjeri Grka da se Albanci iskorijene ili o tome da se u Lješu krije tajna vječitog postojanja Albanaca na Balkanu.