345640983_550066977283740_3716481563719821406_n.jpg (416 KB)

Iz Bileće je jutros na hodočašće do manastira Ostrog, na poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, krenulo oko 220 učesnika, što je najviše do sada.

Oni su na put do Ostroga krenuli ispred Sabornog hrama Svetog Save u Bileći, nakon molitve i blagoslova sveštenstva Sabornog hrama.

Organizator pokloničkog putovanja iz Bileće Miljan Kovačević izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je ove godine prijavljen rekordan broj učesnika za 90 kilometara dugo hodočašće do Ostroga, navodeći da su se Bilećanima priključili i hodočasnici iz drugih gradova od Trebinja do Višegrada.

"Iz Bileće svake godine na poklonjenje moštima velikog svetitelja ide sve više učesnika, posebno mladih, a prošle godine bilo je oko 150 hodočasnika. Važno je da se narod vraća crkvi i pravim vrijednostima", rekao je Srni Kovačević, koji je prvi sa prijateljem krenuo na taj put prije 12 godina.

On je naveo da su danas planirali da prepješače 47 kilometara do mjesta Trubjela, gdje će prenoćiti i put nastaviti sutra, a u Ostrog bi trebalo da stignu u popodnevnim časovima.

Prema njegovim riječima, povratak hodočasnika iz manastira Ostrog predviđen je za četvrtak, 11. maj.

Kovačević je dodao da su obezbijeđeni i automobili u pratnji koji će u slučaju povrede ili sličnih nepredviđenih okolnosti, prevesti hodočasnike do manastira Ostrog.

Kovačević je istakao da će i sutra nova grupa hodočasnika krenuti iz manastira Kosijerevo do Ostroga.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici 12. maja slave praznik Svetog Vasilija Ostroškog, koji se zbog iscjeliteljskih moći njegovih moštiju naziva i Čudotvorcem.

Njegove mošti, kao velika svetinja, čuvaju se u manastiru Ostrog u Crnoj Gori koji je mjesto hodočašća za vjernike svih religija.