Ministarstvo porodice, omladine i sporta (foto: ilustracija) - Foto: RTRS
U tri sigurne kuće u Republici Srpskoj od januara do septembra privremeno je bilo zbrinuto 70 žrtava nasilja - 21 žena i 49 djece, rečeno je Srni u Ministarstvu porodice, omladine i sporta Srpske.

Iz Ministarstvu su pojasnili da u Srpskoj trenutno funkcionišu tri sigurne kuće odnosno pravna lica koja realizuju sigurnu kuću i upisana su u njihov registar - Fondacija "Lara" iz Bijeljine, Fondacija "Udružene žene" iz Banjaluke i Udruženje građana "Budućnost" iz Modriče.

Smještajni kapaciteti u tri sigurne kuće su 55 mjesta i to u Fondaciji "Lara" 15, Fondaciji "Udružene žene" 24 i u Udruženju građana "Budućnost" 16 mjesta.

- Na osnovu podataka kojima raspolažemo u sve tri sigurne kuće, od januara do septembra ove godine privremeno je bilo zbrinuto 70 žrtva nasilja u porodici, koje su tamo boravile 5.487 dana. Riječ je o 21 ženi, 29 djevojčica i 20 dječaka - naveli su iz resornog ministarstva.

Iz Ministarstva navode da se, u odnosu na isti period prošle godine, može reći da je riječ o istom broju žrtava nasilja u porodici koje se bile privremeno zbrinute u sigurnim kućama u Republici Srpskoj.

Prema dosadašnjim podacima kojima raspolaže Ministarstvo, sigurne kuće u Srpskoj imaju dovoljno smještajnih, kadrovskih i stručnih kapaciteta.

Ovo ministarstvo budžetom svake godine planira sredstva za finansiranje posebne mjere podrške - sigurna kuća, u iznosu od 350.000 KM.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta, na osnovu Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i Pravilnika o načinu dodjele sredstava sigurnim kućama, vrši dodjelu sredstava sigurnim kućama za privremeno zbrinjavanje, siguran smještaj i pomoć žrtvama nasilja u porodici, putem konkursa koji se raspisuje četiri puta godišnje, a do sada su raspisana tri.

Iz Ministarstva podsjećaju da u Republici Srpskoj postoji i besplatna SOS linija - 1264 za pomoć žrtvama nasilja prema ženama i nasilja u porodici, za čije funkcionisanje ovo ministarstvo obezbjeđuje sredstva.

- Specijalizovanu podršku žrtvama nasilja u porodici u Republici Srpskoj na SOS telefonu pružaju organizacije koje realizuju i posebnu mjeru podrške žrtvama nasilja u porodici, sigurnu kuću - napomenuli su iz Ministarstva.

Iz resornog ministarstva ističu da je od januara do septembra ove godine na SOS linije upućeno oko 3.000 poziva, a najviše su uputile žene koje imaju od 19 do 60 godina.